Nyhed

Her er de seks mest legendariske indsættelseskoncerter

Modsat Trumps indsættelsesceremoni har tidligere præsidenters indsættelser været nogle stjernespækkede affærer

Selvom der ikke var mange store musikoptrædener ved Donald Trumps indsættelseskoncert i går, og heller ikke kommer det ved hans formelle ceremoni i dag (klokken 12, lokal tid, klokken 18 dansk tid), har tidligere amerikanske præsidenters indsættelser helt sikkert været nogle mindeværdige affærer spækket med store stjerner. Herunder kan du se vores bud på de seks mest sagnomspundne koncerter.

 

Beyoncé for Barack Obama, 2009


Obama har, som bekendt, været en af de mest populære præsidenter blandt de helt store stjerner. Derfor var det heller ikke overraskende, at den verdenskendte sangerinde Beyoncé gerne ville optræde ved hans indsættelse i 2009. Her sang hun sig ind i manges hjerter med Etta James’ klassiske ballade ”At Last” som en hyldest til de romantiske præsidentpar. Om sangvalget var en samfundsmæssig kommentar til, at landet nu endelig havde sin første sorte præsident, skal ikke kunne siges, men Beyoncés sang var helt sikkert mindeværdig.

 

 


Bruce Springsteen for Barack Obama, 2009

Ved samme indsættelse var et af de mest rørende øjeblikke, da Bruce Springsteen optrådte med ”The Rising”. Sangen handler om tidligere tragedier, navnlig da mange brandmænd døde under 9/11, og om at forvente en bedre fremtid. Springsteen spillede på akustisk guitar og sang sammen med et kulturelt mangfoldigt hold gospelsangere i rødt og hvidt.

 


 

Barbra Streisand for Bill Clinton, 1993

Bill Clintons indsættelsesgalla var også en af de stjernespækkede af slagsen. Et af de store navne, som optrådte, var Barbra Streisand, der sang, hvad der ifølge hende var præsidentens yndlings-Streisand-sang, ”Evergreen”. Hendes optræden var således et udtryk for ønsket om, at de idylliske, gyldne tider vil vare ved, og blev i sig selv til en uforglemmelig koncert.

 


Bob Dylan for Bill Clinton, 1993


Også Bob Dylan optrådte ved Clintons første indsættelse. Her sang folkemusikeren ”Chimes of Freedom” ved en forsamling og senere på dagen, ved en anden indsættelsesbegivenhed, sang han ”To Be Alone with You” og ”Key to the Highway”. Bob Dylans optræden er især mindeværdig, fordi det er en af de meget få gange, sangeren har blandet sig i politik.

 

 


Michael Jackson for Bill Clinton, 1993

Ved selvsamme indsættelse var en af historiens største popsangere også på scenen. Til trods for at han optrådte med sangen ”Gone Too Soon”, der ikke nødvendigvis var alles yndlingssang fra Michael Jackson, var koncerten alligevel en ufatteligt legendarisk én af slagsen. Det var nemlig en tid, hvor AIDS-krisen var på sit højeste, og sangen blev fulgt af Michael Jacksons kommentar om, at han håbede, præsidenten ville sætte de nødvendige indsatser i gang for at eliminere sygdommen.

 


 

James Brown for Richard Nixon, 1969

En af de mere kontroversielle optrædener er James Browns koncert ved Richard Nixons indsættelsesfest. Selvom sangeren havde støttet den demokratiske præsidentkandidat, valgte han alligevel at optræde ved den republikanske præsidents indsættelse. Han valgte sangen ”Say It Loud – I’m Black and Proud”, der ikke ligefrem passede med Nixons højreorienterede holdninger, men sangerens optræden var et forsøg på at samle folket – og et legendarisk et af slagsen. Desværre findes der ingen tilgængelige optagelser af koncerten.


ANNONCE