Nyhed

Hør Bob Dylans Nobel-forelæsning

GAFFA – alt om musik

Da Bob Dylan – uden at møde op – blev tildelt Nobelprisen i litteratur i Stockholm 10. december, var en af betingelserne for at få udtalt de otte millioner svenske kroner (cirka 6,2 millioner danske kroner), der fulgte med, at Dylan skulle holde en Nobel-forelæsning inden for et halvt år.

Det har han nu gjort, i noget nær sidste øjeblik, dog ikke i offentligheden. Dylan har i stedet indtalt en 30 minutter lang forelæsning i Los Angeles, og den kan du høre nedenfor.

Bob Dylan indleder med ordene: "Da jeg modtog Nobelprisen i litteratur, begyndte jeg at tænke over, præcis hvordan min musik relaterer til litteratur."


Dylan fortæller herefter om sin ungdoms fascination af musikerne Buddy Holly og Leadbelly og tre bøger, som har gjort dybt indtryk på ham, siden han læste dem første gang i folkeskolen: Herman Melvilles "Moby Dick" (1851), Erich Maria Remarques "Intet nyt fra Vestfronten" (1929) og Homers "Odysséen" (cirka 8. århundrede før vor tidsregning).

"Temaerne i disse bøger har fundet vej til mange af mine sange, enten bevidst eller ubevidst. Jeg ville skrive sange, som ikke mindede om noget, nogen nogensinde havde hørt, og disse teamer var fundamentale", siger Dylan i forelæsningen.

Han konkluderer, at sange dog skal høres, ikke læses:


"Vores sange lever i de levendes land. Men sange er ikke som litteratur. De skal synges, ikke læses. Ordene i Shakespeares teaterstykker skal også fremføres på scenen."

Bob Dylan reagerede i første omgang med tavshed, da det i oktober 2016 blev offentliggjort, at han var årets modtager af Nobelprisen i litteratur. Først efter flere uger sagde han tak, men at han desværre ikke kunne komme til ceremonien i december, uden at uddybe årsagen. Dylan modtog selve Nobelprisen ved et lukket arrangement i Stockholm 1. april, da han i forvejen var i byen for at give koncert.

Læs hele Dylans tale på Nobelprisens hjemmeside og hør den nedenfor.

 


p>
ANNONCE