Nyhed

Her er 11 essentielle sange på Kvindernes Internationale Kampdag

Hvis du gerne vil markere 8. marts uden at skulle rundt i gaderne på en regnfyldt onsdag, så gør det med numrene her!

8. marts markeres ikke længere med højtråbende kvinder på gaderne, men det er alligevel de færreste, som ikke er klar over, at det er Kvindernes Internationale Kampdag i dag. Hvad er feminisme? Hvornår kan og må man betegne sig selv som feminist? Det er spørgsmål, som i den grad debatteres og ofte næsten kan være selvantændende. Om du mener, at Nikita Klæstrup, Louise Kjølsen (alias Twerk Queen) og Katja Ekaterina Andersen er frontfigurer i den fjerde bølge af feminisme, eller at den bemærkning fik dig til at rynke på næsen of ryste på hovedet – så kan vi nok blive enige om, at denne liste med sange er et udtryk for kvinders ligestilling og uafhængighed.

 

Christina Aguilera, ”Can’t Hold Us Down” (2002)


Lad os starte med en klassiker – og dermed også Christina Aguileras feministiske gaderåb. Både i den lyriske rap og den tilhørende musikvideo bliver det gjort klart, at kvinder hverken kan eller skal holdes nede.

“This is for my girls all around the world / Who have come across a man that don't respect your worth / Thinkin' all women should be seen and not heard / So what do we do girls, shout out loud” 


 

Dolly Parton, ”9 to 5” (1980)

Sangen var skrevet til komediefilmen af samme titel. Både sangen og filmen fik deres titel i forhold til en organisation, der blev grundlagt i 1973, som havde til formål at skabe bedre forhold for kvinder på arbejdsmarkedet.


"They let you dream / Just a watch 'em shatter / You're just a step on the boss man's ladder / But you got dreams he'll never take away" 

 


Stine Bramsen, ”Woman” (2015)

Der skal også være plads til en dansk kvinde på listen. Stine Bramsen gør det klart: Kvinde, lad være med at gemme dig væk! Hun hylder den naturlige kvindelighed i sangen "Woman". En kvindelighed, hvor der er plads til topmave, korte ben og store fødder.

"What you see in magazines / Ain't what you're supposed to be / Individuality / Makes you worth the look, girl / Groovy hips and giant thighs / Striving is your human right / Don't you stay at home and hide / Work with what you've got, girl" 

 


Beyoncé, "Run the World (Girls)" (2011)


Beyoncé er en fuldt ud respekteret kvinde, oven i købet en fuldmoden feministisk kvinde. Hun har aldrig været bange for at skråle sit budskabet ud, heller ikke i 2011, hvor at Beyoncé gjorde det klart, at kvindekønnet har overtaget verden.

"Boy, you know you love it / How we're smart enough to make these millions / Strong enough to bear the children / Then get back to business"


 

Billie Holiday, ”Baby, I Don't Cry Over You” (1946)

En sang om at være en selvstændig og stærk kvinde i en tid, hvor der ikke var megen plads til at være en stærk og selvstændig kvinde.


"Had my lunch all alone / Waited for you to phone / Said you call me at two / So at abpout twenty of three / I had cocktails with Lee / Baby, I don't cry over you"

 


Nicki Minaj og Adriana Grande, ”Get On Your Knees” (2014)

Det er forfriskende at høre to kvinder afvise objektivering og samtidig hævde deres status som seksuelle emner. Dermed sætter Nicki Minaj og Adriana Grande streg under, at bare fordi de ser sig selv som seksuelle ikoner, så lukker det ikke for deres meninger og muligheden for at udtrykke dem.

”I want you on all fours / And before I let you walk, you gotta show me how you crawl / If you want it all”


 

 

Fifth Harmony, ”BO$$” (2015)


Med damerne fra Fifth Harmony knæsættes den økonomiske uafhængighed og stærke kvindelige rollemodeller såsom Michelle Obama. Sangen BO$$ er fyldt med selvsikker feminisme og er dybest set en guide til, hvordan du blive en rigtig power girl.

“Working for the money ‘cause that’s what my mama taught me / So your ass better show me some respect.”

 


 

Eliphant og MØ – One More (2014)

Eliphant og MØ kommer tæt på hinanden, slås og tisser i gaden i musikvideoen til ”One More”. Situationer, som ikke alle typisk forbindes med kvindelige handlinger, men hvorfor så ikke det? Den kvindelige uafhængighed er i topsædet, og derfor har singlen også fået en plads på listen.


“Let’s do what we / Always used to do / Stupid around like two fools.”

 

 


Nancy Sinatra - These Boots Are Made For Walkin' (1966)

Nancy Sinatra oser af selvsikkerhed i fremførelsen af denne klassiker (godt nok skrevet af en mand, Lee Hazlewood). En utro partner skal ikke danse over denne dame, kan du tro.

"These boots are made for walking / And that's just what they'll do / One of these days these boots / Are gonna walk all over you"


 

 

Pussycat Dolls: I Don't Need A Man (2005)


Det er dømt maksimal girl power, når de fem piger fra Pussycat Dolls slår sig løs på dansegulvet til sangen "I Don't Need A Man" fra pigegruppens debutalbum "PCD" fra 2005.

Ifølge sangteksten har kvinderne ikke brug for en ring på fingeren for at føle sig komplette. Foran en pink baggrundsvæg med en parfumeforstøver i hånden synger de engelske popdivaer, at mænd er overflødige i deres liv. Et budskab, der passer perfekt ind i Kvindernes Internationale Kampdag, som netop handler om kvindens uafhængighed fra hankønsvæsner.

"I don't need a ring around my finger / To make me feel complete / So let me break it down / I can get off when you ain't around"

 

 


Phlake , ”Pregnant” (2016)


En anden diskussion i dag omhandler mænds placering i feminisme. Sangen ”Pregnant” er en klar hyldest til den gravide kvinde, for det er noget af det smukkeste, livet kan bringe. Selvom sangen har et humoristisk islæt, skal budskabet tages gravalvorligt, fortæller sanger Mads Bo selv.

"I'm in the car on your demand / Cause I'm a fan of your motherly cans"


 

 

 


 

ANNONCE