Nyhed

“Blurred Lines”-sangskrivere taber plagiatsag – igen

GAFFA.dk - Alt om musik

Dommen fra 2015 er stadfæstet: “Blurred Lines” fra 2013 er dømt for at have plagieret Marvin Gayes sang “Got to Give it Up” fra 1977.

Sangskriverne Robin Thicke og Pharrell Williams tabte i 2015 en retssag mod Marvin Gayes arvinger, der beskyldte Thicke og Williams for plagiat af "Got to Give it Up" i "Blurred Lines". De appelerede sagen, der nu er afgjort ved en appeldomstol, atter til fordel for Marvin Gayes arvinger med dommerstemmerne 2-1. Selvom Thicke og Williams blev dømt, var der dog modstridende holdninger i sagen ifølge Music Business Worldwide

En af dommerne, Jacqueline Nguyen, var stærkt imod beslutningen, da hun mener, Marvin Gayes arvinger har “opnået, hvad ingen har gjort før: copyrightet en musikstil”. 

Hun fortsætter: "Blurred Lines" og "Got to Give it Up" ligner ikke objektivt hinanden. De er forskellige i melodi, harmoni og rytme. Ved at nægte at sammenligne de to sange etablerer flertallet (af dommere, red.) en farlig præcedens og et ødelæggende slag mod fremtidige musikere og komponister overalt.”

LÆS OGSÅ: Over 200 musikere støtter Robin Thicke og Pharrell Williams i appelsag


Gayes arvinger får efter dommen erstatning og fremover 50% af indtjeningen på “Blurred Lines”. Rapperen T.I. (Clifford Harris), der også medskribent på sangen, samt pladeselskabet Interscope Records undgik dog at blive involveret i sagen, hvor cirka 1,7 millioner dollars indtjent af Thicke og cirka 360.000 dollars indtjent af Williams vil blive tilbageholdt sammen med lige over tre millioner dollars, de skal betale i erstatning til Gayes arvinger for tort. 

Vi undrer os ligesom Jacqueline Nguyen over dommen: Skal man så også sagsøge Bruno Mars, når han låner inspiration fra det musikalske soul-katalog? Eller Scarlet Pleasure-sanger Emil Golls "åh"-støn, der lyder som Michael Jackson? 

Gense videoen, der skabte røre og genhør hittet, der har forfulgt alverdens fester siden 2013, og sammenlign den selv med Gayes sang.ANNONCE