Nyhed

Ikonisk musikblad lukker som fysisk medie

GAFFA.dk – Alt om musik

Det store britiske musikblad NME stopper med at udkomme som fysisk blad

Det blev i går bekendtgjort, at denne uges version af NME-magasinet, som udkommer 9. marts, bliver det sidste fysiske blad fra NME nogensinde, oplyser MusicWeek.

NME fortsætter dog som netmagasin og vil herfra fokusere på nye initiativer for at nå et større "digitalt publikum". Dette kan ses blandt andet ved, at NME lancerer to nye digitale radiokanaler – en til ny musik og en til "NME-klassikere." NME forsvinder dog ikke helt fra trykken, idet bladet vil blive med med at udgive betalings-specialmagasinet NME GOLD, der kommer med jævne mellemrum og fokuserer på én kunstner, for eksempel Liam Gallagher eller Paul Weller.


NME – New Musical Express – blev lanceret i 1952 og har dermed været på markedet de sidste 66 år, i de første mange år som ugeblad på købebasis. Bladets forside har igennem tiden blandt andet budt på stort set alle pop- og rockhistoriens ikoner, eksempelvis The Beatles, The Rolling Stones, David Bowie, Joy Division, The Smiths, Kate Bush, Nirvana, Blur, Oasis, Björk og Amy Winehouse.

Tilbage i 2015 lanceredes gratisudgaven af magasinet med Rihanna på forsiden, og bladet er blevet distribueret rundt i Storbritannien hver uge siden da.

"NME er et af de mest ikoniske brands i britiske medier, og vores skridt til at blive en gratis avis har hjulpet os med at nå det største publikum på NME.com nogensinde. Samtidig har vi oplevet øgede produktionsomkostninger og et svært marked for reklame i print. Desværre har vi nået et punkt, hvor et gratis ugentligt magasin ikke længere er økonomisk holdbart. Det er det digitale marked, der er fremtiden for NME," siger Paul Cheal fra udgiveren Time Inc i en pressemeddelelse.


Ifølge The Guardian toppede NME oplagsmæssigt i 1964 med intet mindre end 307.000 eksemplarer, da konkurrencen mellem The Beatles og Rolling Stones var på sit højeste, noget der gentog sig i 90'erne med striden mellem britpop-giganterne Blur og Oasis, to fejder, der begge blev dækket intensivt af NME. Desuden omtalte bladet sen-70'ernes og start-80'ernes punk- og postpunkscene med navne som Sex Pistols, Joy Division og The Smiths i front særdeles fyldigt.

Det fysiske salg af NME faldt dog markant med internettets udbredelse efter årtusindskiftet, og da bladet blev gratis i 2015, var oplaget faldet til 15.000. Da magasinet blev gratis, steg det dog til 300.000.

Blandt magasinets skribenter gennem tiden kan nævnes de senere musikstjerner Bob Geldof og The Pretenders-frontfiguren Chrissie Hynde.


LÆS OGSÅ: Danske bands hypes i NME

ANNONCE