Nyhed

DR Koncerthuset flytter til Jylland

GAFFA – alt om musik

Nyheden var en aprilsnar

"Det bør ligge midt i landet"

DR Koncerthuset flytter til Jylland. Det sker som et led i den udflytning af statslige arbejdspladser fra København, som regeringen og Dansk Folkeparti har iværksat i de senere år, og som blandt andet har flyttet Det Økonomiske Råd til Horsens, Dansk Sprognævn til Bogense og Det Centrale Handicapråd til Brovst – og som kræver, at den kommende radiostation på FM4-båndet skal have redaktionelt hovedsæde mindst 110 kilometer fra København. Noget, som i sidste uge fik Radio24syv til at undlade at byde på frekvensen og dermed nedlægge sig selv.


GAFFA har fået et interview med kulturminister Mette Bock fra Liberal Alliance om flytningen af den ikoniske bygning.

Mette Bock, hvorfor i alverden flytter I det milliarddyre byggeri til Jylland?

– Det er vigtigt for os, at DR Koncerthuset skal være hele Danmarks koncerthus, og derfor bør det ligge i midt i landet, så alle har mulighed for at komme lige let dertil. Vi skal væk fra københavneriet i kulturlivet.


Hvor skal Koncerthuset ligge?

– Vi har fundet en placering ved Thyregod mellem Give og Brande. Det ligger centralt i landet, tæt på Midtjyske Motorvej. Som vi i øvrigt også har planer om at udvide med yderligere to spor, så alle kan komme let til og fra Koncerthuset. Det vil også ligge tæt på det kommende 320 meter høje Bestsellertårn i Brande, og jeg synes, det er fantastisk, at to af landets mest ikoniske bygninger vil ligge så tæt på hinanden og stråle på hinanden som to kæmper. Når du går ind og ud af Koncerthuset, vil du se Bestsellertårnet i det fjerne og dermed blive mindet om, hvor langt man kan komme med lidt privat initiativ. Vi har også allerede lavet en aftale med Bestseller om, at de kan bruge Koncerthuset til deres fredagsbarer.

Thyregod? Det er jo der, Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti bor. Er det hans idé?


– Bor han i Thyregod? Tænk, det vidste jeg slet ikke. Nej, det har slet ikke noget med det at gøre. Det er som sagt, fordi vi mener, det er et centralt sted midt i landet og er let at komme til – og kommer til at ligge tæt på Bestseller-tårnet.

DR Koncerthuset har kostet omkring 1,4 milliarder kroner. Hvor meget vil det koste at flytte, og hvor lang tid vil det tage?

– Det bliver heldigvis ikke så dyrt. Der er ikke så mange, der ved det, men bygningen er faktisk konstrueret i store moduler, der kan pilles ned enkeltvis og køres væk på lastbiler, lidt i stil med når man flytter Grøn Koncert fra den ene by til den anden. Det vil maksimalt koste et par hundrede millioner kroner og kan gøres på et par måneder i sommerferien, så det kan lukke i juli og genåbne til september. Hvis det var dyrere, havde vi flyttet til Jyske Bank Boxen i stedet. Det havde vi faktisk under overvejelse.


Frygter I ikke, at mange af de ansatte vil sige op, fordi de ikke vil flytte deres familier fra København til Jylland?

– Nej, det kan allerhøjst blive nogle ganske få. Der har jo stort set ingen problemer været med de andre udflytninger af statslige arbejdspladser.

Kommer flytningen af Koncerthuset til at have indflydelse på den kunstneriske profil? 


– Ja, vi har besluttet os at opsige samarbejdet med DR’s Symfoniorkester, kor og bigband. De må kunne klare sig på markedsvilkår, det har DR’s Underholdningsorkester jo også vist, at de kan. Vi kommer til at skrue op for det mere folkelige repertoire. Det er jo alligevel det, de fleste helst vil høre. Vi har allerede tegnet kontrakt med Dansktop Prisen, der bliver afholdt i det nye DR Koncerthus de næste ti år. Skal I ikke også have flyttet GAFFA-Prisen til Thyregod? Vi kan sagtens finde en god pris til jer.

Mange tak, det vil vi da overveje. Hvad skal der så ske med den grund, hvor DR Koncerthuset ligger nu?

– Der skal bygges luksuslejligheder. Der er stadig alt for mange københavnere, der bor i grotesk små lejligheder.


LÆS OGSÅ: Kulturminister Mette Bock: Jeg søgte faktisk optagelse på Musikkonservatoriet i Aarhus

ANNONCE