Nyhed

GAFFAs julekalender 2019 - 6. til 10. december

GAFFA.dk - alt om musik

6 Entombed A.D.: Fit for a King

Baest: – Baest har brugt 2019 på at være på tour. Alle dage har vi set alle bands spille. Bands som Decapitated, Aborted, Mentor og Entombed A.D. Når man ser så mange forbandede koncerter i streg, så sætter man pris på et godt dansenummer. 
Dette nummer er i år "Second To None" fra Entombed A.D’s første plade Back to the Front. Nummeret er i sandhed en dødsballade, der får selv polio-hofter til at svinge. God fornøjelse til alle de forkalkede!

Sangen er dog fra 2014, med Baest gør opmærksom på, at "Fit for a King" fra Entombed A.D.s seneste album, Bowels of Earth fra i år, kan noget af det samme, så den tager vi.

7. TR/ST: Gone

Jens Unmack: – I sidste uge var jeg i Amsterdam og oplevede der canadiske TR/ST give show på Paradiso Noord. For mig er de årets store musikopdagelse med deres to aktuelle album, The Destroyer Part One og The Destroyer Part Two, der udkom i henholdsvis april og november. TR/ST er hjertebarn af flagermusmennesket Robert Alfons, der både skriver alle numre og synger dem, live flankeret af en ret vild keyboardspiller og A Place To Bury Strangers ligeledes kvindelige trommeslager. Stilen er vel synth-darkwave, men med et i den genre sjældent bankende hjerte for det forløsende melodiske.

– Så årets sang her bliver en med TR/ST, da ikke også mindst for, at flere skal få mulighed for at nyde dem. Alfons’ specielle talent er nemlig til nu bemærkelsesværdigt overset, selvom TR/ST dog formåede at få et uprofileret show på københavnske Ideal Bar i april opgraderet til en udsolgt Lille Vega. Så årets sang? "Gone" fra The Destroyer Part One er et længselsfuldt sug af en så enkel, men fin popsingle. Jeg elsker hvert sekund af den.

8. Taylor Swift: You Need to Calm Down

Fallulah: – Jeg er vågnet op hver evig eneste dag med den samme tekst og melodi på hjernen: “You are somebody that I don’t know/But you’re taking shots at me like it’s Patron”. 

p>

– Det er fra nummeret “You Need To Calm Down” fra Taylor Swifts nyeste album, og selvom det ikke nødvendigvis er et nummer, der går over i den store klassiske sangbog, så må jeg bare overgive mig til, at det er så vanvittigt ørehængende og velskrevet, at jeg synes, det fortjener at blive nævnt som det bedste nummer i 2019. Hun er bare en af de skarpeste artister og sangskrivere, når det kommer til popgenren. 

– Der er klart numre på albummet, der kammer lige lovligt over i forhold til sukkersøde klichéer, men det her nummer synes jeg rammer den perfekte balance mellem sødt og syrligt. Der er en fed attitude i nummeret, som jeg føler giver én den der følelse af at kunne komme ovenpå, hvis man har en lidt træg dag. 

– Denne nye æra viser en mere politisk side af Taylor, som blandt andet taler ud offentligt omkring homoseksuelles rettigheder, også i nummeret her.

– Produktionen er minimalistisk og effektiv, og jeg synes, samarbejdet mellem hende og Joel Little, som jo arbejdede med Lorde på hendes debutalbum, fungerer rigtig godt.

9. YBN Cordae - RNP (feat. Anderson.Paak)

Pede B: – YBN Cordae er i min bog en af de mest interessante, nye rappere, og Grammy-nomineringen af hans stærke debut The Lost Boy er virkelig, virkelig velfortjent. Han står for den soulede, teksttunge del af den amerikanske scene lige nu, så når han laver en single med Anderson.Paak og J Cole (der har produceret "RNP"), er det virkelig fyrtårnene inden for det felt, der samarbejder. 

– Når rappere samarbejder i 2019, foregår det oftest via en bunke musikfiler, der sendes frem og tilbage mellem studier. Sådan en "lagkage-produktion" er ret effektiv, men betyder også tit, at hovedaktørerne slet ikke mødes fysisk i processen. På "RNP" er det tydeligt, at teksten er jammet frem, hvor de to rappere afslutter hinandens sætninger. Det hele lyder "legende", og energien er smittende. Superstærkt nummer! 
 
 
10. Anderson .Paak: King James
Iris Gold: – Anderson Paak er klart min yndlings-solskins-rapper/sanger! Og superfunky “King James” fra Andersons fjerde album Ventura er dope as f*ck!
 
– Jeg lyttede til hele albummet første gang i karbad, og det kan jeg anbefale højt, da sangene er så god damn sexy. Anyway, da jeg kom til syvende nummer, "King James", måtte jeg hoppe ud af badet, fordi jeg lige skulle trykke stop, repeat, stop, repeat en million gange for at få hele teksten med.
 
– Når man først hører sangen, lyder det bare super fly, dansabelt og sådan lidt Curtis Mayfield ...lækkert! Teksten er dog lidt dybere end bare en "let's boogie tune”. Der bliver både snakket om Trumps mur, sorte mennesker, der bliver slået ihjel af politiet og NFL-spilleren Kaepernicks protest mod disse racemord. King James er LeBron James' kælenavn på grund af hans status i NBA, og sangen er også en hyldest til ham og hans velgørenhedsarbejde for afroamerikanere. 
 
“And we salute King James for using his chains
To create some equal opportunities”

– Det er meget ambitiøst at have alle de her emner med i et track, men jeg synes, Anderson .Paak gør det rigtig godt!
 
– Lyt til den, imens I laver mad, food for thought eller omvendt, haha.
 
 
 
ANNONCE