Nyhed

Danmark har fået en ny fællessang – markerer Danmarks befrielse

GAFFA.dk – alt om musik

Fællessang er i dén grad blevet det nye sort: ”Frihedens Lysdøgn” markerer 75-året for Danmarks befrielse og skal samle danskerne i sang den 4. maj. Du kan nu høre lidt af sangen og se en video fra studieindspilningerne.

Sangerinde og sangskriver Julie Maria har allieret sig med den tidligere Turboweekend-frontmand Silas Bjerregaard på duetten ”Frihedens Lysdøgn”, der vandt sangskriverkonkurrencen ALSANG 2020.

Konkurrencen blev afholdt som optakt til 75-året for befrielsen den 4. maj 2020, og vindersangen, der er skrevet af Julie Maria, Anne Vad og Nikolaj Busk, er netop blevet foreviget i Højskolesangbogen.


– ”Frihedens Lysdøgn” er en storslået lovprisning af friheden. Og jeg berøres og imponeres over forfatter Anne Vads evne til i samme digt og i samme ånd at beskrive både den individuelle og den kollektive frihed, udtaler Mathias Hammer, der er medlem af Højskolesangsbogsudvalget.

– Både tekstens og melodiens nutidige tonesprog, komponeret af Julie Maria og Nikolaj Busk, er stærkt forankret i traditionerne fra den danske sangskat, og derfor mener jeg, at ”Frihedens Lysdøgn” har potentiale til at blive en moderne fællessangsklassiker, tilføjer han.

LÆS OGSÅ: Julie Maria: Sange kan være foran én selv


Komponist og sangerinde Julie Maria er da også begejstret for at være blevet optaget i Højskolesangbogen:

– At komme med i højskolesangbogen er noget af det største og smukkeste, man kan opnå som sangskriver. Det rækker ud over den enkelte kunstner og ind i fællesskabet. Når Anne Vad, Nikolaj Busk og jeg engang bliver til støv, så lever sangen videre, fortæller hun.

Tematikken i ”Frihedens Lysdøgn” har også fået ny aktualitet i den corona-ramte tid, hvor frihed og fællessang igen er relevante emner.


LÆS OGSÅ: Coronafestival klar med det fulde program – starter i dag

– Som nation er vi et fritænkende og åbenhjertigt folkefærd. Den danske folkesjæl er en fri sjæl. Lige nu er jeg ekstremt stolt af at være dansk, fordi jeg synes, folkesjælen vågner, og det stemmer så smukt overens med, at ”Frihedens Lysdøgn” bliver sendt ud nu, siger Julie Maria.

Hun har desuden en baggrund i DRs Pigekor og har syv album bag sig.


Den officielle single og musikvideo udkommer på dagen, den 4. maj, og bliver efterfulgt af ALSANG-koncerter i hele landet med Julie Maria, Nikolaj Busk, Anne Vad samt indbudte gæstesolister Søren Huss, Cecilie Norby, Per Vers og mange flere.

 

ANNONCE