Nyhed

I dag er det 40 år siden, John Lennon blev myrdet

GAFFA.dk – alt om musik

Legenden blev kun 40 år

I dag er det 40 år siden, en af de unægteligt mest betydningsfulde personer i musikhistorien blev skudt og dræbt udenfor sit hjem i New York af sindsforstyrrede Mark Chapman. John Lennon blev kun 40 år.

John Lennon hyldes ikke kun for sin rolle som sanger og sangskriver i The Beatles og sin monumentale solokarriere. Han udpeges af mange som en stor aktør i udbredningen af fred og mellemfolkelig forståelse i verden.


John Lennon blev født 9. oktober 1940 i Liverpool. Hans far, der var sømand, var sjældent hjemme og forlod endegyldigt hjemmet, da John var fem år. Resten af sin barn- og ungdom tilbragte John hos sin onkel og tante.

Som teenager blev han interesseret i den såkaldte skiffle-musik, som er en tidlig rytmisk musikstil inspireret blues, jazz og amerikansk folk, ofte spillet på delvist hjemmelavede instrumenter. Han dannede i marts 1957 skiffle-gruppen The Quarrymen og fik senere vennerne Paul McCartney og George Harrison med på projektet.

Bandet skiftede navn til først Johnny & The Moondogs, siden The Silver Beatles, og endelig, fra foråret 1960, The Beatles – en variation af udtrykket ”beat-less”, altså i mangel på et beat/en rytme, idet gruppen manglede en trommeslager. Der gik dog ikke længe, før de fik Ringo Starr med på trommesæt, og nu var bandet virkelighed.


The Beatles albumdebuterede i 1963 med Please, Please Me og blev med det samme stjerner. Op gennem 60'erne fik de enorm succes med John Lennon og Paul McCartney som de primære sangskrivere og frontfigurer og skabte en stribe plader, som i dag er hjørnesten inden for rockmusikken.

I februar 1964 besøgte gruppen USA for første gang, og deres første show på amerikansk tv estimeres til at være blevet set af 34 procent af den amerikanske befolkning. De var absolut verdensstjerner på en måde, ingen nogensinde havde været før, og i 1970 havde de udgivet hele 13 studiealbum, det ene mere succesfuldt end det andet.

I 1970 gik The Beatles dog fra hinanden efter interne stridigheder. Ligesom de øvrige medlemmer af gruppen indledte Lennon en solokarriere, som allerede i 1968 var blevet skudt i gang med det eksperimentrende debutalbum Unfinished Music No. 1. Two Virgins. Albummet er indspillet sammen med hans kæreste, senere kone, Yoko Ono, ligesom han havde udgivet singlerne "Give Peace A Chance", "Cold Turkey" og "Instant Karma". Yoko Ono var en kæmpe indflydelse på Lennons liv, ikke kun privat, men også offentligt og ikke mindst musikalsk.


Samme år, 1970, udgav Lennon sit første soloalbum siden The Beatles' opbrud, det dybt personlige John Lennon/Plastic Ono Band, og året efter fik han stor succes med albummet Imagine, hvorfra især titelnummeret er blevet en udødelig klassiker. Op gennem 70'erne udgav han en stribe plader, men begyndte også at engagere sig enormt i fredsbevægelsen og kampen mod blandt andet Vietnam-krigen, ofte sammen med Yoko Ono, som han dog var skilt fra i perioden 1973-75 – kendt som hans "lost weekend".

I denne periode havde Lennon et forhold til sin og Onos personlige assistent May Pang, efter sigende på opfordring fra Yoko Ono selv, efter at Lennons og Onos samliv var blevet problematisk. I julen og nytåret 1969/70 tilbragte Lennon og Ono i øvrigt en måned i Thy.

I 1971 flyttede Lennon fra England til New York. I 1973 blev han beordret til at forlade USA af immigrationsmyndighederne, officielt grundet en narkodom fra 1968, men reelt set formodentlig grundet sin modstand mod Vietnamkrigen. Lennon forblev dog i USA og indledte i stedet en offentlig kampagne mod immigrationsmyndighederne.


17. november 1980 udgav Lennon sit sidste album i live, Double Fantasy, også indspillet sammen med Yoko Ono. Albummet blev et comeback for Lennon efter fem år som hjemmegående husfar med Yoko og sønnen Sean, men tre uger efter udgivelsen blev han skudt og dræbt af den fanatiske fan Mark Chapman uden for sit hjem i Dakota-bygningen i New York. Chapman blev straks pågrebet og siden idømt livsvarigt fængsel, og han er adskillige gange nægtet benådning, senest i år.

Vi vil aldrig glemme legenden John Lennon, der blev taget fra os alt for tidligt. Hans person, hans musik og hans eftermæle. Tak for alt.

LÆS OGSÅ: John Lennons morder nægtet benådning for 11. gang


Hør klassikeren "Woman" fra Double Fantasy:

ANNONCE