Nyhed

Carl Emil Petersen, Anne Linnet med flere optaget i Højskolesangbogen

GAFFA.dk – alt om musik

"Frit land" og "Forårsdag" er blandt sangene i den kommende udgave

Søndag offentliggjorde DR ni af de nye sange, der bliver optaget i næste udgave af Højskolesangbogen, der udkommer til november. Det skete i programmet "Live fra Højskolesangbogen", som blev sendt hele dagen på DR2.

Her blev det blandt andet afsløret, at Carl Emil Petersens sang "Frit land" er kommet med i det fornemme selskab af sange fra den danske sangskat fra middelalderen og frem, herunder talrige Grundtvig-sange fra 1800-tallet. "Frit land" er en moderne fædrelandssang og stammer fra Carl Emil Petersens hedengangne band Ulige Numres andet og sidste album, Grand Prix fra 2015. Sangen er blevet en af Petersens mest populære og er blevet spillet ved talrige koncerter, både med Ulige Numre og senere med Petersen som solist – og det er en af de nyeste sange i den kommende udgave af Højskolesangbogen.


LÆS OGSÅ: Carl Emil Petersen tager på turné

Også Anne Linnets "Forårsdag" er blevet optaget. Sangen stammer fra Linnets storsælgende album Jeg er jo lige her fra 1988 og er blevet en nyklassiker, som Linnet siden har fremført ved utallige koncerter – og i den grad appellerer til fællessang, som jo netop er formålet med Højskolesangbogen.

Et tredje nummer fra pop- og rockverdenen er Alberte Windings kærlighedsballade "Lyse nætter" fra 1991-albummet af samme titel. Sangen har tekst af Alberte Winding og musik af Aske Bentzon.


Endnu et velkendt navn er den i dag 95-årige Bent Fabricius-Bjerre, som sidste år skrev musik til teksten "For vist vil de komme" af Lisbeth Smedegaard Andersen, der i 2019 vandt en konkurrence om en ny Danmarkssang til Højskolesangbogen.

Der bliver afsløret flere sange senere, og det fremgår endnu ikke, om Isam B's sang "Ramadan i København" er blevet optaget. Isam B blev sammen med en række andre sangskrivere kontaktet af udvalget bag den kommende Højskolesangbog for at skrive et bud på en ny højskolesang, og sangen vakte sidste år stor debat, fordi den har et muslimsk tema. Noget, som visse politikere – blandt andre Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen og Liberal Alliances Henrik Dahl – fandt uforeneligt med Højskolesangbogens værdier.

LÆS OGSÅ: Isam B offentliggør stor Danmarksturné


Den kommende udgave af Højskolesangbogen bliver den i alt 19. Højskolesangbogen udkom første gang i 1894, og den seneste version er fra 2006. Udvalget bag den kommende udgave ledes af Jørgen Carlsen, tidligere mangeårig forstander på Testrup Højskole.

De øvrige fem offentliggjorte nyoptagne sange er som følger:

Solen er så rød, mor (tekst af Harald Bergstedt 1915, musik af Carl Nielsen 1923)


Guds nåde er en vintergæk (tekst af Simon Grotrian 2006, musik af Jesper Gottlieb 2007)

Gi' os lyset tilbage (tekst af Per Krøis Kjærsgaard 2009, musik af Rasmus Skov Borring 2009)

Og Gud sang (tekst af Niels Johansen 2018, musik af Philip Faber 2018)


Fortabt er jeg stadig (tekst af Stine Pilgaard 2018, musik af Katrine Muff Enevoldsen 2018)

Se Carl Emil Petersen fremføre "Frit land":


ANNONCE