Nyhed

Koda: Google vil fjerne dansk musik fra YouTube

GAFFA.dk – alt om musik

Kræver betaling til sangskrivere nedsat med knap 70 procent

YouTube er en af danskernes foretrukne kilder til musik- og musikvideostreaming, men nu lægger YouTubes ejer, Google, op til, at der bliver mildt sagt store huller i musikudbuddet.

Google har nemlig meddelt den danske sangskriverorganisation Koda, at Google i nær fremtid vil fjerne al musik fra Kodas medlemmer – det vil sige stort set al professionelt udgivet musik – indtil Google har indgået en ny aftale med den fælles nordiske sangskriveralliance Polaris Nordic om betaling for brug af musik på YouTube. En aftale, der skal erstatte de hidtidige aftaler med de enkelte nordiske landes sangskriverorganisationer. Det oplyser Koda i en pressemeddelelse.


Kodas aftale med Google udløb i april, men aftalen er blevet midlertidigt forlænget, indtil den nye fælles nordiske aftale er blevet indgået.

Imidlertid kræver Google nu, at Googles betaling til sangskrivere og komponister skal nedsættes med knap 70 procent, hvis en ny aftale skal indgås. Noget, Koda har afvist, og organisationen bemærker, at YouTubes musikforbrug er steget, siden Koda indgik den sidste aftale med Google. Desuden skriver Koda, at betalingsniveauet fra YouTube, siden den første aftale blev indgået i 2013, har ligget markant under den betaling, som de abonnementsbaserede tjenester har forpligtet sig på.

Hos Koda undrer man sig over Googles udspil, og mediedirektør Kaare Struve udtaler:


”Google har altid haft en ”our way or the highway”-strategi, men selv for Google udgør det her et lavpunkt. Google ved selvfølgelig godt, at de kan skabe enorm frustration både hos vores medlemmer ved at nægte dem adgang til YouTube, og hos de mange danskere, der dagligt bruger YouTube. YouTube håber vel ad den vej at kunne presse en aftale igennem, hvor de alene dikterer alle aftalevilkår.”

Kodas administrerende direktør, Gorm Arildsen, tilføjer:

”Det er ikke nogen hemmelighed, at vores medlemmer igennem mange år har været stærkt utilfredse med betalingsniveauet på YouTube. Og det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi fra Kodas side har været aktive fortalere for et opgør med tech-giganternes free-ride og underbetaling af kunstnerisk indhold i forbindelse med EU's Copyright-direktiv. At Google nu kræver betalingen reduceret med knap 70 procent i en midlertidig aftaleforlængelse forekommer nærmest bizart.”


Opdatering: GAFFA har nu fået en kommentar fra YouTube Music om det offensive udspil.

LÆS OGSÅ: YouTube: Derfor fjerner vi dansk musik

 


 

ANNONCE