Nyhed

YouTube: Derfor fjerner vi dansk musik

GAFFA.dk – alt om musik

"Det er ikke rigtigt, at vi vil sænke betalingen med 70 procent"

I aftes indløb nyheden om, at Google allerede fra i morgen den 1. august vil fjerne al dansk musik registreret af den danske sangskriverorganisation Koda – det vil sige langt det meste musik udgivet af professionelle musikere – fra det Google-ejede YouTube, fordi forhandlingerne med Koda om en fornyet aftale om betaling for musik på YouTube er brudt sammen.

Ifølge Koda skyldes sammenbruddet, at YouTube vil sænke betalingen til Koda med 70 procent, hvilket Koda har afvist at acceptere. Det er både musikken på den gratis, reklamefinansierede del af YouTube og betalingsudgaven uden reklamer, YouTube Premium, hvor musikken bliver fjernet.

LÆS OGSÅ: Koda: Google vil fjerne al dansk musik fra YouTube

GAFFA har her til formiddag deltaget i en videopressekonference med YouTube Musics europæiske direktør, Dan Chalmers, hvor Chalmers svarede på spørgsmål fra GAFFA og en række andre danske medier om årsagen til det offensive skridt.

– Det er ikke rigtigt, at vi vil sænke betalingen med 70 procent, siger Dan Chalmers. – Vi har tilbudt en bedre aftale. Han vil af fortrolighedshensyn dog ikke fortælle, hvad denne aftale går ud på. Han siger videre:

– Da vi indgik aftalen med Koda, lovede de os et minimumsbeløb af indtjening. Det tal har de ikke kunnet leve op til, faktisk ligger det under 50 procent af, hvad de lovede os.

Hvorfor er det tal så lavt, skyldes det, at videoerne fra Kodas medlemmer ikke har streamet så godt, som Koda har stillet jer i udsigt?

– Det skyldes mange forskellige faktorer.

Dan Chalmers fortæller videre, at YouTube har indgået aftaler med sangskriverorganisationer i Holland, Storbritannien, Tyskland, Irland og Sverige, og at disse organisationer har været mere fair end Koda. Hvor meget mere Koda har ønsket end disse organisationer, ønsker Chalmers dog ikke at svare på.

På spørgsmålet om, om YouTube ikke misbruger sit monopol, og at flere danske musikere på de sociale medier har udtalt, at YouTube er grådige, svarer Dan Chalmers:

– Man kunne vende det om og sige det samme om Koda. Men vores dør er åben 24 timer i døgnet, og vi håber at kunne finde en løsning meget snart. Dette er en meget usædvanlig situation, som vi ikke har ønsket, og som vi har forsøgt at undgå. Vi har været i forhandlinger med Koda længe.

På spørgsmålet om, om danske betalingsabonnementer på YouTube Premium kan se frem til en rabat, nu da en stor del af den musik, de har forventet at få adgang til forsvinder, svarer Dan Chalmers, at dette har man endnu ikke drøftet.

Dan Chalmers siger videre, at musikken ikke fysisk bliver fjernet fra YouTube, men kun deaktiveret, således at den hurtigt vil kunne vende tilbage, hvis en ny aftale med Koda bliver indgået.

Han siger også, at det kun er i Danmark, at den danske musik kommer til at forsvinde på YouTube. Den kan stadig aflyttes fra udlandet.

Som svar på spørgsmålet om, hvad Dan Chalmers synes om, at mange små bands nu vil miste muligheden for god eksponering, svarer han, at han synes, situationen er uheldig både for bands og brugere, og at han håber, striden bliver løst hurtigst muligt.

Dan Chalmers tilføjer, at musik lagt op af musikere, som ikke er medlem af Koda – for eksempel amatørbands – stadig kan høres på YouTube. Langt størstedelen af den musik, der bliver udgivet af professionelle musikere er dog tilmeldt Koda.

Allerede nu er en del dansk musik fjernet fra YouTube. Denne uges førsteplads på den danske hitliste, Icekiids "Errudumellahvad" og femtepladsen, Lolo feat. Atypisk med "All My Love" er således blokeret, mens sjettepladsen, Lord Sivas "Solhverv" kun kan høres, hvis man er YouTube Premium-medlem.

LÆS OGSÅ: Nyt copyrightdirektiv vedtaget af EU – skal sikre kunstnere fair vilkår

 

ANNONCE