Nyhed

VIDEO: Julie Maria og Silas Bjerregaard markerer Danmarks befrielse

GAFFA.dk – alt om musik

I anledningen af 75-årsdagen for Danmarks befrielse har Julie Maria i dag udgivet ”Frihedens Lysdøgn”. Sangen og videoen er ikke blot blevet et vidnesbyrd om fortiden, men også om den nuværende frihedskamp i det corona-ramte samfund.

Tilbage i marts kunne sangerinde og sangskriver Julie Maria glæde sig over at blive foreviget i højskolesangbogen. Med Anne Vad og Nikolaj Busk skrev hun nummret "Frihedens Lysdøgn", der vandt sangskriverkonkurrencen Frihedssangen 2020.

I dag er nummeret så blevet udgivet i sin helhed med en tilhørende musikvideo, hvor Silas Bjerregaard også lægger vokal og ansigt til. Videoen er filmet over 12 timer og rummer billeder fra hele Danmark i midten af april under corona-krisen.


– Vi har prøvet at fortælle en fælles Danmarkshistorie med musikvideoen – fra Københavns Hovedbanegård, til Roskilde Dyrskueplads, Mindelunden for henrettede modstandsfolk i Ryvangen, turen over Storebæltsbroen, Himmelbjerget og solnedgang ved Vesterhavskysten, fortæller Julie Maria.

– Selvom vi står i en krise, er der også noget smukt i tiden, og det er det, vi har forsøgt at indfange med vores musikvideo til ”Frihedens Lysdøgn”, tilføjer hun.

På befrielsesaftenen, den 4. maj 1945, rev befolkningen mørklægningsgardinerne ned og satte lys i vinduerne. Nu, 75 år efter, er Danmark igen i en undtagelsestilstand, hvor store dele af samfundet også er lukket ned:


– Det er paradoksalt – vi er frihedsberøvet på en måde – vi kan ikke gå ud, men vi har fået tid, som har været vores største mangelvare i mange år, siger Julie Maria. Derfor forsøger videoen også at sætte billeder på, at der er en iboende kraft i ”aleneheden”. Dette er vist gennem mobil-optagede videoer, som fans og venner har sendt ind fra deres karantæne-tid derhjemme.

LÆS OGSÅ: Julie Maria: Sange kan være foran én selv

Den tidligere Turboweekend-forsanger, Silas Bjerregaard, er også meget begejstret for at medvirke på nummeret:


– Jeg er glad for at være blevet inviteret med på den smukke sang, som Julie Maria, Nikolaj Busk og Anne Vad har skrevet. I videoen står jeg i Mindelunden, hvor danske modstandsfolk blev henrettet under krigen. Et vigtigt, symbolsk landemærke, som tapper ned i sangens historiske kontekst om, hvordan friheden ikke bare er givet, men er tilkæmpet. Sangen fejrer vores frihed, udtaler han.

Du kan se med i aften, når TV2 sender live fra Mindelunden klokken 20.50. Her vil Julie Maria og Silas Bjerregaard synge duet i programmet, I frihed og fællesskab – 75-året for Danmarks befrielse.

Julie Maria, Anne Vad og Nikolaj Busk tager desuden på koncerthus-turné til november med ”Frihedens Lysdøgn”, hvor blandt andre Per Vers, Cæcilie Norby og Søren Huss også vil optræde.


 

 

ANNONCE