Nyhed

DMA Jazz 2021 – et varehus med stort sortiment

GAFFA.dk - Alt om musik

Brancheorganisationen Jazz Danmark uddelte ved et tv-transmitteret show mandag aften syv DMA Jazz priser foruden en håndfuld særpriser og legater. Hovedprisen, ”Årets Jazzudgivelse”, gik til den dansk/japanske pianist Makiko Hirabayashi for projektet, Weavers. Årets akademi / jury kaldte Weavers for ”sublim musik, der gør verden til et bedre sted”. Større kan det dårligt blive.

Mest bemærkelsesværdigt – både når man ser på de uddelte priser og på de navne, der på aftenen optrådte – er det nok, at jazz så åbenlyst har udviklet sig til at være genrenedbrydende. Dét, tænker jeg, må være spændende og udfordrende for tovholderne i genreorganisationen Jazz Danmark,og for juryen. For vel er god musik bedre end dårlig musik, men de kunstneriske udtryk spænder efterhånden meget vidt, og antallet af udgivelse i det forgangne år sprænger endda alle hidtidige rammer. Corona-pandemien har gjort DMA Jazz til et varehus med stort sortiment. Og det kræver åbenhed – både hos arrangørerne og juryen. Og på uddelingsdagen – hos publikum og tv-seere.

Det er måske det, der er jazzens største hæder – at den fordrer åbenhed; at den er optaget af nuet og det næste øjeblik snarere end af fortiden.

Dette sidste knyttede aftenens spraglet, stringente vært, Jeanett Albeck, og den mere afslappede alt-muligt-mand, Kresten Osgood, en fin kommentar til i en perlerække af forproducerede indslag, hvori Albeck interviewede Osgood om, hvorfor han (stadig) spiller jazz. Svaret var uklart, men interessen for det næste øjeblik i sidste ende forløsende – for Osgood, og os andre, de fremmødte: Det giver mening at åbne sig overfor de mange strømninger i moderne jazz!

De optrædende var Palle Mikkelborg & Jakob Bro (billedet), Snorre Kirk Quartet featuring Stephen Riley, Nebula, Jakob Anderskov Spirit of the Hive og Erna & Lisbeth Diers.

Årets prismodtagere

Årets Jazzudgivelse: Makiko Hirabayashi (for projektet, Weavers)

Årets Jazzkomponist: Jesper Thorn (for albummet, Boy)

Årets Vokaljazzudgivelse: Astrid Engberg (for albummet, Tulpa)

Årets Eksperimenterende Udgivelse: Aar og Dag (for albummet, Tifold af Fri Form og Fælles Motiv)

Årets Nye Jazznavn: Maraton (for albummet, Maraton)

Årets Tværæstetiske Udgivelse: All Too Human (for albummet, Because You're Worth It)

Børnejazzprisen: De Onde

JazzDanmark Prisen: Meutiviti for Impro Fauna

P8 Jazz Prisen: Niels Overgaard

Jazzlegatet 2021 - Årets Musiker: Jeppe Gram

Jazzlegatet 2021 - Årets Orkester: Simon Toldam Trio

ANNONCE