Nyhed

EM-kampene var ikke superspreder-begivenheder – festivaler raser

GAFFA.dk – alt om musik

Festivaler er sure over forskelsbehandling i forhold til fodbold

De fire EM-kampe i Parken i juni var ikke superspreder-begivenheder. Det fastslår to eksperter over for DR Nyheder.

De fire kampe, der blev afviklet med fra 13.000 til knap 24.000 tilskuere, resulterede hver i mellem 8 og 62 coronasmittede i relation til kampen, fortæller Styrelsen for Patientsikkerhed til DR. Dermed kan de ifølge Søren Riis Paludan, professor i virologi på Aarhus Universitet og Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, ikke kaldes superspreder-begivenheder, skriver DR Nyheder.


Viggo Andreasen påpeger dog, at smittetallene til kampene Danmark-Belgien og Danmark-Rusland lå i den høje ende og tilføjer, at hvis man holder store begivenheder, skal man ikke lave for mange af dem. På sin side siger Søren Riis Paludan, at man fremover bør se på antallet af indlagte – som for tiden er lavt – frem for antallet af smittede. Han tilføjer, at man måske godt kunne have gennemført den aflyste Roskilde Festival og siger, at stigningen i smittetal i de senere uger skyldes den nye deltavariant og ikke EM-kampene.

Styrelsen for Patientsikkerhed har ikke forholdt sig til de mange storskærmsbegivenheder med EM rundt om i landet.

Tallene får flere festivaler til at rase over den forskelsbehandling, de mener, de er blevet udsat for, fordi maj måneds genåbningsaftale satte et publikumsloft på festivaler på 2000 personer før den 1. juli og 5000 personer efter den 1. juli samt krav om sektionsinddeling af publikum, hvilket fik alle større danske festivaler til at aflyse umiddelbart efter. En senere revision af aftalen har åbnet for festivaler med op til 15.000 personer i perioden 15. august-31. august, hvorefter publikumsloftet og kravet om sektioner ophæves.


Til DR Nyheder fortæller Brian Nielsen, direktør for NorthSide og Tinderbox, at han mener, politikerne har givet fodbold særstatus.

"Jeg er med på, at EM 2020 er et enestående arrangement, men jeg har svært ved at forstå, man kan gøre så stor forskel på kulturen og sporten og vægte fodbold så meget højere end alt andet."

Bent Frandsen, der er formand for festivalen Rock Under Broen i Middelfart, er endnu mere hård i sin kritik: "Det er en politisk beslutning, at man vil dræbe hele livemusikken i Danmark," siger han til DR Nyheder.


DR har uden held forsøgt at få en kommentar fra kulturminister Joy Mogensen og sundhedsminister Magnus Heunicke.

"Flertallet valgte at prioritere tilskuere til EM i fodbold højt"

GAFFA fik i slutningen af juni en skriftlig kommentar fra kulturminister Joy Mogensen, der dengang skrev:


"Beslutningen om, hvad der skal åbne hvornår ‒ og i den forbindelse tilladelsen til flere tilskuere i Parken til EM ‒ er truffet af et meget bredt flertal af Folketingets partier i den seneste genåbningsaftale. Flertallet valgte at prioritere tilskuere til EM i fodbold højt. Det er jeg glad for, selvom jeg selvfølgelig havde håbet, at det brede kultur- og idrætsliv var kommet med i samme tempo, men jeg ser frem til, at vi løbende åbner mere og mere op og snart er tilbage i en situation uden restriktioner."

Vi talte ved samme lejlighed med Socialdemokratiets kulturordfører Kasper Sand Kjær om prioriteringen af fodbold frem for festivaler. Dengang sagde han:

‒ Overvejelsen har først og fremmest været, at vi taler om fire fodboldkampe, som jo er et historisk, dansk værtskab i EM i fodbold, som første gang og måske eneste gang nogensinde er i Danmark. Og den historiske mulighed ville man gerne give lidt ekstra mulighed for, at flere kunne opleve. Så det er egentlig det, der ligger til grund for det.


‒ Så er der jo noget i, om vi sammenligner med stående eller siddende koncerter, og om det er koncerter indenfor eller udenfor. For der er jo også en forskel, siger sundhedsmyndighederne, i hvordan smitten spredes, både indendørs kontra udendørs, men også om man er siddende på en fast plads, eller om man er stående og bevæger sig frit rundt.  

GAFFA har uden held kontaktet Kasper Sand Kjær for at få en kommentar til vurderingen fra de to virologer og kritikken fra festivalerne. 

LÆS OGSÅ: ÅBENT BREV TIL METTE FREDERIKSEN: Din corona-politik diskriminerer


ANNONCE