Nyhed

Aarhusiansk kulturfestival forener musik og litteratur

GAFFA.dk - alt om musik

LitterurXchange undersøger litteraturens forhold til den verden, den omgiver sig med. Også den utvivlsomme sjæleforbindelse til musikken. 

Har du nogensinde tænkt over, at sangen kom før de nedskrevne ord i oldtidens Grækenland?  Fortællingen om Iliaden og Odysseen, der blev sunget længe før, den blev omsat til tekst. Og omvendt, at Grundtvigs salmer fra højskolesangbogen, som vi kender og forstår som musik, først af alt var eksistererede som et digt? 

Det har LitteraturXchange. En international aarhusiansk kulturfestival, der i juni kaster lys over litteraturens tilstedeværelse i verden gennem blandt andet debatter med større og mindre forfatternavne. Både internationale og lokale. Arrangemterne spreder sig ud over det lokale byrum og finder blandt andet sted på kulturinstitutioner som Godsbanen og Dokk1.  


Fra tekst til lyd

Som en del i afsøgningen af litteraturens rolle for kulturhistorien, mennesker og andre kunstudtryk disker festivalen op med et tema, der har til formål at undersøge forbindelse mellem musik og litteratur. En forbindelse, der gennem århundreder har været utvilsomt til stede i vores verden. For eksempel når poesi bliver til pop, og Anne Linnet sætter lyd til de ord, der er skrevet ned af Tove Ditlevsen. Eller som når det aarhusianske band Rigmor kaster sin kærlighed på 80'er-digteren Michael Strunges neonbelyste punkpoesi og giver det nyt liv gennem musik. 

LitteraturXchange byder på et bredt program, hvor du kan opleve eksempelvis litterær morgensang med diverse forfattere, salmesang i kirken og Michael Møller (moi Caprice) fortolke aarhusianeres digte om Covid-19. Du kan også høre om musikeres forhold til poesien, om Bob Dylans forhold til poesien samt foredrag med musikerne Katinka Bjerregard (billedet), Jens Unmack (Love Shop) og Anne Linnet. Og omvendt kan du også få indblik i forfatteres brug af musik i i litteratur, som når Ursula Andkjær Olsen fortæller om sit arbejde med musikalitet i digting. 


LitteraturXchange finder sted for tredje år i træk, den 10.-20 juni. Du kan læse mere om programmet for temaet "Musik og litteratur" lige her

LÆS: Niels Brandt fra The Minds of 99 indlæser Michael Strunges samlede digte

ANNONCE