Nyhed

Ny genåbningsaftale: Det er dødsstødet for de danske festivaler

GAFFA.dk – alt om musik

Frem til 1. august må festivaler maksimalt have 2000 deltagere

Alle Folketingets partier bortset fra Nye Borgerlige har i nat vedtaget en genåbningsaftale, der blandt andet har fastlagt restriktionerne for årets festivaler. Og det får det til at se sort ud for alle sommerens større festivaler – også Grøn Koncert og Smukfest, som der ellers tidligere var et håb for, mens Tønder Festival måske kan gennemføres.

Aftalen fortæller, at det fra 21. maj er muligt at afvikle udendørs arrangementer som festivaler og større koncerter med højst 2000 stående deltagere, som skal opholde sig i sektioner med 200 personer i hver.

Fra 1. august hæves det maksimale antal deltagere til 5.000, som skal være opdelt i sektioner med højst 500 personer i hver.

Vurderes det sundhedsmæssigt forsvarligt, kan det samlede deltagerantal efter 1. august hæves til 10.000 personer, som skal være opdelt i sektioner med højst 2.000 personer i hver.

Alle deltagere skal desuden vise coronapas, og der er visse krav om afstand.

Dermed går aftalen længere med restriktioner end den ekspertgruppe, der den 23. april afleverede deres anbefalinger til politikerne. Her anbefalede ekspertgruppen 2000 stående deltagere, som skulle opholde sig med 200 personer i hver i den såkaldte fase 1. Når alle over 50 år havde fået det første vaccinestik, hvilket pt. er ved udgangen af maj, kunne man hæve grænsen til 10.000 personer i sektioner med 1000. Nu er grænsen på 10.000 personer flyttet til tidligst 1. august.

"Det er reelt dødsstødet for festivalerne. Det ser meget, meget sort ud. Det er en sorgens dag," siger Esben Marcher fra festivalernes brancheorganisation Dansk Live til P1 Morgen.

Der er også kommet nye retningslinjer for de danske spillesteder. Her må der fra 6. maj være plads til maskimum 2000 personer i sektioner med 500, og man skal sidde ned.

LÆS OGSÅ: Ekspertgruppens anbefalinger er klar – festivalerne reagerer

Artiklen opdateres med kommentarer fra festivalerne

Læs hele genåbningsaftalen her

ANNONCE