Nyhed

CPH:DOX afslører årets musikfilm

GAFFA.dk – alt om musik

Billedet er fra filmen American Rapstar

CPH:DOX løber af stablen 21. april – 12. maj 2021

CPH:DOX afslører lineuppet til årets musikfilm. Programmet for SOUND & VISION fokuserer blandt andet på stærke kvinder i musikken, store legender og nye tendenser. Programchef for CPH:DOX Niklas Engstrøm udtaler:


”Årets SOUND & VISION-program tegner et kalejdoskopisk billede af musikkens verden og musikere. Det er lydene af tidløse entertainere, ørkenrappere, keltiske røverhistorier, brasiliansk tropicalia, synthesizere store som biler, dybstegte trompeter og en legendarisk båndspole i loop. Men musik skabes ikke i et lukket kunstnerisk rum, og sprængfarlige emner som ytringsfrihed, racisme, kønsbaseret vold og social uretfærdighed toner frem overalt i programmet. Fuldstændig, som de gør ude i virkeligheden”

På programmet findes blandt andet danmarkspremieren på dokumentaren Tina, som beskriver sangerinden Tina Turners liv, karriere og forhold til den voldelige eksmand Ike Turner.

Flere stærke kvinder er på programmet, blandt andet i filmen Poly Styrene: I am a Cliché, der portrætterer punksangerinden Poly Styrene, der stod i spidsen for et af 70’ernes store punkbands, X-Ray Specs.


Spike Lees koncertfilm American Utopia med David Byrne, tidligere frontmand i bandet Talking Heads, kan også ses på festivalen. David Byrne kan desuden opleves live, når han deltager i CPH:DOX’ digitale talk-serie An Evening With den 23. april.

American Rapstar handler om SoundCloud-rappen. Filmen giver et fascinerende og foruroligende indblik i musikken og miljøet omkring den.

I filmen Other, Like Me om Throbbing Gristle fortæller gruppen for første gang selv deres historie, hvor de blandt andet vakte opsigt med eksperimenterende og provokerende performances til øredøvende industrial.


CPH:DOX åbner den 21. april med et digitalt program og en streamingplatform, hvor 180 nye dokumentarfilm og en række live arrangementer kan opleves. I slutningen af festivalen fra den 6-12. maj vil et udvalg af årets film blive vist i biografer over hele København. Hvilke film, der får en biografvisning, er endnu ikke fastlagt.

LÆS OGSÅ: Kompakt streamingunderholdning

Det fulde Sound & Vision lineup, med CPH:DOX's egne ord:


A Song Called Hate (Anna Hildur/Island)

Det islandske band Hatari er vant til at provokere alt og alle, men til Eurovision i Israel får de mulighed for at råbe hele verden op – hvis de altså vil.

A Symphony of Noise (Enrique Sánchez Lansch/Tyskland/World Premiere)


Hvordan lyder det, når man dybsteger en trompet som en kommentar til Brexit? Mestersampleren Matthew Herbert giver dig svaret.

American Rapstar (Justin Staple/USA)

Ansigtstatoveringer, receptpligtigt stofmisbrug, oprørsk punkenergi og tidlig død. Historien om SoundCloud-rappen og miljøet omkring musikken.


American Utopia (Spike Lee/USA)

David Byrne deltager på CPH:DOX i en talk. Oplev ham i Spike Lees koncertfilm, hvor Byrne elegant og originalt viser os, at musik (også) er kunst.

Crestone (Marnie Ellen Hertzler/USA)


Fatamorgana eller virkelighed? Velkommen til et SoundCloud-paradis i Colorados ørken, hvor de laver tåget musik til internettet.

Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan (Julien Temple/Storbritannien)

Et par runder og et væld af røverhistorier med den legendariske The Pogues-sanger, der stadig kan holde til flere omgange end de fleste.


Disintegration Loops (David Wexler, David Wexler/USA/International Premiere)

William Basinskis skelsættende ambient-elegi over 9/11, der på sit 20 års-jubilæum får ny aktualitet som soundtrack til en epidemisk nedlukning.

In My Own Time: A Portrait of Karen Dalton (Richard Peete, Robert Yapkowitz/USA)


Nick Cave og Bob Dylan idoliserer hende, men personlige kampe og flugten fra anerkendelse blev country- og bluessangeren Karen Daltons skæbne.  

Narcissus Off Duty (Renato Terra, Ricardo Calil/Brasilien)

Tropicalia-stjernen Caetano Veloso taler ud om sin tid i fængsel under diktaturet, i en enkel og gribende film med en stor sanger og fortæller.


Other, Like Me (Marcus Werner Hed, Dan Fox/Storbritannien, USA)

Performance-kunst til øredøvende industrial. Historien om pionererne Throbbing Gristle, fortalt for første gang på film af kunstnerne selv.

Poly Styrene: I Am a Cliché (Celeste Bell, Paul Sng/Storbritannien/International Premiere)


Med frygtløs fuck dig-attitude og anti-fascistiske opråb stod Poly Styrene i spidsen for et af 70’ernes helt store punkbands: X-Ray Spex.

Sisters with Transistors (Lisa Rovner/Frankrig)

Den elektronsike musiks historie fra de oversete kvindelige pionerers vinkel, fortalt af Laurie Anderson.


Tehran Blues (Javier Tolentino/Spanien/International Premiere)

Byens musikere og poeter giver en musikalsk rundvisning i Irans hovedstad, i en film om en (musik)kultur, man ikke hører så meget til.

Tina (Dan Lindsay, TJ Martin/USA)


En af de mest hårdtarbejdende kvinder i showbusiness nogensinde deler sine indre kampe i film med klip fra 60 år i rampelyset.

Tom Petty, Somewhere You Feel Free (Mary Wharton/USA/International Premiere)

Unikke originaloptagelser fra indspilningen af Wildflowers skildrer sangeren Tom Petty ved en musikalsk og personlig skillevej i sit liv.


Det samlede program for årets CPH:DOX bliver offentliggjort i slutningen af marts på festivalens hjemmeside

ANNONCE