Nyhed

Johnny Madsen fylder 70 – her er hans bedste citater

GAFFA.dk – alt om musik

Særlingen fra verdens ende runder et skarpt hjørne

I dag fylder en af de helt særlige skikkelser på den danske musikscene, sanger og sangskriver Johnny Madsen 70 år. I den anledning har vi samlet et par af hans bedste citater nederst, men først lidt om Madsen:

Madsen er født og opvokset i Thyborøn og begyndte i 70'erne at spille med flere orkestre på hjemegnen. Han blev uddandet folkeskolelærer fra Nr. Nissum Seminarium og formåede at dumpe i faget musik tre gange. Midt i 70'erne kom han med spillemandsgruppen Rumlekvadrillen, som udgav tre plader, der i dag betragtes som samlerobjekter. Siden blev han medlem af bluegrass-gruppen La Porta Band, som udgav et album i 1981.


Madsens sange på dette album gav ham opfordringer til at gå solo, og det gjorde han så i 1982 med albummet De tørre er de best, der blandt indeholdt sangene "Æ kør o æ motorvej" og "Johnny vær go", hans fordanskning af Chuck Berrys "Johnny B. Goode". Begge er blevet Madsen-klassikere, som han spiller ved stort set alle sine koncerter.

Albummet indeholder Madsens særlige blanding af bluesrock og associationsrige, til tider småsurrealistiske tekster og gjorde ham til et kultfænomen. Det folkelige gennembrud fik han i 1988 med sit fjerde album, Udenfor sæsonen, hvorfra titelsangen også er blevet en evergreen.

I 1989 medvirkede Madsen i det kortvarige projekt Hobo Expressen med Nanna Lüders, Billy Cross og Peter Belli. De fik et stort hit med "En at bli' som", Madsens fordanskning af Travelling Wilburys' store hit "Handle With Care" fra året før.


Vestjyden har i perioder spillet og indspillet med trioen Dalton, hvor de to andre medlemmer er Lars Lilholt og Allan Olsen. Trioen har udgivet to studiealbum, Dalton i 1992 og Tyve Ti i 2009 samt livepladen Var her! i 2010.

Johnny Madsen har udgivet 14 studiealbum, senest Godt nyt fra 2015. Han har i årtier været bosat på Fanø og har i mange år spillet sammen med guitaristen Knud Møller, bassist Niels "Nello" Mortensen og trommeslageren Henrik From.

Sangskriveren er desuden en anerkendt billedkunstner og en habil golfspiller. Der er udgivet hele to bøger om ham, Anders Houmøller Thomsens Særling fra verdens ende fra 2008 og Pia Elers' Nattegn fra 2011. Han har desuden medvirket i fire sæsoner af TV 2 Fris dokumentarserie "Ja for Fanø".


I 2017 lancerede Madsen til manges overraskelse sit egen shampoo "til træt og hvileløst hår".

Madsen har sønnen Rasmus, der også er musiker. Han fik desuden en datter, Ditte, der døde kun tre måneder gammel af en sjælden form for epilepsi. Næsten 30 år senere udgav han en sang til hende, "Aldrig mere", som du kan høre nedenfor.

Johnny Madsen er også kendt for sine skarpe citater under sine koncerter. Et udvalg kan ses på hjemmesiden https://johnnymadsencitater.tumblr.com/ – vi har lige lånt tre af de bedste:


“Min familie er så fattig, at vi slog min fars begravelse sammen med min 50 års fødselsdag.”

“I bandet drikker vi kun tre genstande om dagen: To guldbajere og en flaske portvin.”

“Så er Knud lige blevet forladt af sin kæreste. Så nu står han tilbage med kone, 2 børn og en langhåret hund.”


LÆS OGSÅ: Walter Trout giver endnu en dansk koncert – med Johnny Madsen som support

Hør den smukke "Aldrig mere" fra 2015-albummet Godt nyt:


ANNONCE