Nyhed

Phoebe Bridgers, Cher med flere raser over amerikanske planer om indskrænkninger i retten til fri abort

GAFFA.dk – alt om musik

En række kunstnere er chokerede over planer om at gøre abort i USA til et spørgsmål på delstatsniveau

Den amerikanske offentlighed, ja, store dele af verden, er brudt ud i en heftig diskussion, efter at det er kommet frem, at den amerikanske Højesteret har planer om at gøre retten til fri abort til et spørgsmål, der skal afgøres på delstatsniveau – og ikke, som det har været tilfældet siden den såkaldte Roe vs. Wade-dom i 1973, noget, der har været sikret på føderalt niveau, altså overalt i USA.

Nyheden er kommet frem via et læk til magasinet Politico og har fået mange til at frygte, at retten til fri abort dermed vil blive enten indskrænket eller helt forbudt i en række af USA's mere konservative stater. Der er allerede sket indskrækninger i retten til fri abort i staterne Oklahoma, Texas og Mississippi. Forslaget forventes vedtaget til sommer af Højesteret, hvor antallet af konservative dommere for tiden er i overtal.


Historien har også fået en række musikere til at kritisere planerne om indskrækninger i retten til fri abort. Vi bringer et uddrag fra Twitter.

Phoebe Bridgers (billedet):

"Jeg fik en abort i oktober sidste år, mens jeg var på turné. Jeg gik til Planned Parenthood (amerikansk pro-abort-organisation, red.), og de gav mig en medicinsk abort. Alle fortjener den type adgang," hvorefter hun linker til pro-abort-organisationer.


Cher:


"Republikanerne har måske endelig fået opfyldt deres ønske efter 49 år. Den konservative Højesteret er parat til at slå "Roe vs. Wade"-dommen ned. Min mor sagde: 'Da jeg var ung, hørte jeg: 'Hold dem barfodede og gravide, en kvindes plads er i hjemmet. Kvinder har ikke hjerner til at lave forretning'. 'Folk dør af baggårds-aborter.'"


Garbage:

"I kan ikke forbyde aborter, I kan kun forbyde sikre aborter."

 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af garbage (@garbage)


Questlove, trommeslager i The Roots:

"Mænd, vi af alle er nødt til at støtte op om dette. Dette er ikke en 'åh, mand, det er en kvindeting.' Nogen i dit liv, det kan være din mor, datter, søster, kusine, tante, nabo, kæreste, din anden kæreste, din sidekammerat, din kollega, en bedste ven af en af de nævnte og ISÆR dig. Hvis dette påvirker dem, så påvirker det os. Stol på mig, jeg vil bare gerne vågne op, kigge på mine sociale medier, spise en grillet ost, se Soul Train (amerikansk tv-musikshow sendt i årene 1971-2006, red.) og finde ud af, hvordan man bliver god til at spille Wordle. Men vi er i et alarmberedskab lige nu." (...)


 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af Questlove (@questlove)

Yungblud:

"Retten til din krop er din og DIN ALENE. Hver eneste ene af jer, brug jeres stemme, donér, spred fornuftig information, SIG DIN MENING."
ANNONCE