Nyhed

Det elektroniske pioner Klaus Schulze er død

Med sin uovertrufne brug af synthesizere og sequencere er Klaus Schulze i mange sammenhænge krediteret som manden, der lagde grundstenene for både ambient musik såvel som techno, trance og lignende.

Schulze voksede op i Berlin kort efter anden verdenskrig. Her bød ungdomsscenen i 60’erne på en særlig udvikling inden for den syrerocklyd, der prægede den vestlige ungdomsmusik. Her opstod nemlig den såkaldte krautrock, en rockgenre der drejer sig om rig brug af pedaler og effekter på lange dronende, repetitiv sange. Her stod en ung multiinstrumentalist Schulze og forsøgte sig med forskellige bands, heriblandt Tangerine Dream og Ash Rah Temple.

Det blev dog ikke til mere end et album med hvert band, før han hoppede fra og besluttede sig for at gå solo. Herfra ville Schulze bevæge sig ud i et ukendt territorium, nemlig elektroniske soundscapes. I løbet af hans karriere ville Frank Herberts sci-fi-roman Dune være et vedvarende inspirationspunkt for Schulze, hvilket gør det meget passende, at Hans Zimmer, som i øvrigt gav koncert i Royal Arena i aftes, citerede Schulzes 1978-nummer "Frank Herbert" på sit soundtrack til 2021-filmatiseringen af Dune.

Schulzes seneste udgivelse er singlen "Osiris – Pt. 1", der udkom for 14 dage siden og er en forløber for albummet Deus Arrakis, som udkommer 10. juni.


I forbindelse med tabet af Schulze udtaler den administrerende direktør for Schulzes pladeselskab SVP Frank Uhle: ”Vi har mistet og vil savne en god tæt ven – et af de mest indflydelsesrige og vigtige komponister af elektronisk musik – en mand af overbevisning og en exceptionel kunstner. Vores tanker går ud til hans kone, sønner og familie. Hans altid glade natur, hans innovative ånd og hans imponerende arbejde vil forblive uudsletteligt rodfæstet i vores hukommelse. ”

Schulze blev som sagt 74 år og efterlader sig sin kone, to sønner og fire børnebørn.

LÆS OGSÅ: Den elektroniske festival Karrusel annoncerer de første ni navne – heraf ét fra Ukraine.


ANNONCE