Nyhed

Dansk popstjerne: Det er for let at håne Melodi Grand Prix

GAFFA - alt om musik

Den 5. marts bliver der afholdt Dansk Melodi Grand Prix i Jyske Bank Boxen i Herning, og vanen tro bliver den populære musikbegivenhed transmittereret direkte ud til de danske dagligstuer. Her er der mange, som holder af at følge med, heppe og stemme på deres favoritter - og med i feltet i år er både popsangeren Patrick Dorgan samt de to tidligere MGP (børne-sangkonkurrence på DR, red.)-deltagere Emma Pi og Morten Philipsen.

I visse kredse er det dog alt andet end cool at bryde sig om Melodi Grand Prix. Og det har nu fået den danske popstjerne Bryan Rice til at komme med en gevaldig opsang til de mange, som ser ned på Melodi Grand Prix og måske endda håner showet, dets fans og deltagere. Foruden at være sanger og sangskriver er Rice er bestyrelsesmedlem i Dansk Artist Forbund, Spil Dansk og medlem i Københavns Kommunes Musikudvalg.

"Jeg synes, at Melodi Grand Prix-bashingen i Danmark er blevet utroligt triviel, ukonstruktiv og nedladende. De otte sange til årets danske Melodi Grand Prix er netop blevet afsløret, og kommentarsporene emmer allerede af afsky", skriver Rice et et debatindlæg på Kulturmonitor og tilføjer: "Det her er en ærlig opsang til dem, der har en offentlig mening om Grand Prixet, og en bøn om også at finde positiviteten, forståelsen og sammenholdet frem".


LÆS OGSÅ: Ungdomsidoler skal dyste i Dansk Melodi Grand Prix | GAFFA.dk

Ifølge Rice - som lystrer det borgerlige navn Brian Risberg Enggaard Clausen - er det både letkøbt og også temmelig hyklerisk at nedgøre Grand Prix-sangene år efter år. De er nemlig i mange tilfælde skrevet af de samme professionelle sangskrivere, som leverer materiale til mere "cool" solister som Sanne Salomonsen, Tim Christensen, Hjalmer, Rasmus Walter, Medina og Andreas Odbjerg.

"Og der er medvirkende artister som Patrick Dorgan, Juncker, Isam B, Thomas Buttenschøn, Mike Tramp og Sys Bjerre, hvis sange nyder stor succes blandt danskerne. Hvorfor er det pludselig anderledes, når Grand Prix er titlen? Så kan de hverken skrive gode sange eller synge godt?", tilføjer Rice og beskriver en tendens, som efter hans opfattelse har eksisteret i flere årtier:


"Der har i mange år, siden Grand Prixets storhedstid i 80’erne, hersket en konsensus om, at det årlige Grand Prix er »for dååååårligt« (som Ditte Gråbøl ville have udtrykt det). Det er, som om der er gået sport i at være den første og den bedste til – tit helt uden belæg eller indsigt – at nedgøre årets bidrag, før de overhovedet er landet på streamingtjenesterne", påpeger Bryan Rice og fortsætter:

"Det virker meget typisk dansk jantelovs-agtigt. Dem, der stiller sig frem, skal bare være forberedte på tæv, og man behøver ikke tage hensyn til de stolte traditioner og skæbner, der er bag. Folk, der har lagt liv, sjæl og ikke mindst følelser i arbejdet og er stolte over at være kommet igennem nåleøjet".

Bryan Rice husker især for 2005-hittet "No promises", som indgik i soundtracket til komediefilmen Nynne og blev fulgt op af debutalbummet Confessional (2006). Han har flere gange siden bidraget til Dansk Melodi Grand Prix som både sanger og sangskriver, men har - som han påpeger i det aktuelle indlæg - "ingen aktier" i årets show. 


ANNONCE