Nyhed

"Hvad fuck er en bælgfrugt?" – unge studerendes musikvideo går viralt

GAFFA.dk – alt om musik

Videoen har fået over 20.000 visninger det første døgn

Magnus Vad, Jens Risom, Anders Hoppe og Frederik Warming er alle kommunikationsstuderende på femte semester på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus, og nu har de lavet en sang og en musikvideo, der er gået viralt. Se videoen nedenfor.

Den meget 80'er-pop-inspirerede sang er en del af den kreative opgave, der i faget "Kampagneplanlægning og evaluering" sidste sommer skaffede de fire topkarakter, og den er nu købt af Fødevarestyrelsen til en reel forbrugerkampagne. Fødevarestyrelsen har finansieret og netop offentliggjort videoen, der er skabt i samarbejde med Mirror Entertainment og har fået en flyvende start med over 20.000 visninger på YouTube det første døgn. 


I eksamensopgaven tog de studerende fat i De Officielle Kostråd – godt for sundhed og klima, som blev lanceret af fødevareminister Rasmus Prehn sidste år i januar.

I videoen giver de fire studerende den som 80'er-popstjerner under navnet Kølner Dom og fortæller meget pædagogisk om de nye kostråd.

– Målet med opgaven var, at vi ville styrke kendskabet til kostrådene. Vi ville ikke give målgruppen en løftet pegefinger, men i stedet stille dem et autentisk spørgsmål, som skulle starte en dialog om kostrådene. Fordi bælgfrugter fylder en del i de nye kostråd som alternativet til kød, havde vi en oplagt krog til vores koncept, så opgaven skrev næsten sig selv, forklarer Frederik Warming fra gruppen af studerende i en pressemeddelelse.


Vi har talt med den ene af de fire studerende, Frederik Warming, om sangen og videoen.

Hvordan fik I idéen til sangen?

– Vi skulle lave en kampagne, og vi blev hurtigt enige om, at det skulle være sjovt. Da Magnus fra gruppen også er musiker, blev vi hurtigt klar på, at det skulle være en sang, og så blev vi meget inspirerede af Fyr & Flammes humoristiske 80'er-univers. Der er nu ikke nogen af os andre tre, der spiller musik, så det er Magnus, der har lavet al musikken. Det er også ham, der er forsanger i videoen, hvor Frederik Warming spiller guitar,  og Jens Risom og Anders Hoppe spiller keyboard.


Hvorfra stammer jeres bandnavn, Kølner Dom?

– Det er et stort skud ud til Angora By Night og Simon Kvamms “Sylvian Augenthaler”, som sender live fra Kölner Dom i denne sketch.

Har I så fået smag for at fortsætte med bandet, nu hvor sangen er blevet så stor succes?

– Det kunne da være meget sjovt, men jeg tror nu, vi er bedre som kommunikationsfolk. Men vi vil meget gerne lave flere kampagner.


Den ene af de fire studerende, Magnus Vad, er i øvrigt en erfaren producer og musiker og har blandt andet været medlem af bandet Mont Ciga, men bør ikke forveksles med sin producer-navnebror, der har samarbejdet med Peter Sommer, TV-2 og Kajsa Vala.

Fødevarestyrelsen: "Den kan noget"

Vi har også talt med Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen for Bæredygtig Mad & Sundhed om den nye sang og video.


Hvorfor har I valgt at bruge en sang til jeres kampagne om de nye kostråd?

– Sidste år lancerede vi De officielle Kostråd, og nu ville vi så lave en ny kampagne i år for at sikre os et vedvarende kendskab til de nye kostråd. Mens vi sad og drøftede en ny kampagne, kom denne sang, som fire studerende havde lavet som en opgave på deres uddannelse, dumpende helt uopfordret. Vi lyttede til den og sagde til os selv: ”Den kan noget,” vi havde omkvædet hængende i hovedet længe, og så blev vi enige om at spørge de unge, om de ville udgive sangen sammen med os, og det var de heldigvis med på, siger Anne Pøhl Enevoldsen og fortsætter:

– Så går vi i gang med arbejdet sammen med de fire studerende og finder ud af, at der også skal en musikvideo på, hvor vi udvikler et 80’er-kitschet og forhåbentlig humoristisk univers. Vi håber, vi kan nå ud til nogle andre målgrupper, end vi plejer, nogle som ikke nødvendigvis gider læse vores hjemmeside eller sociale medier, og sangen kommer jo hele vejen rundt om kostrådene.


Hvor kan man opleve denne nye kampagne?

Kampagnen kan ses på Facebook, Instagram, LinkedIn, og vi har også allieret os med et par influencere for at få sangen på TikTok. Sidstnævnte har vi aldrig prøvet før, og vi har heller aldrig udgivet en sang tidligere, men man kan jo bruge musik til mange ting.

Hvornår betragter I så denne sang som en succes? Vil I måle på, om der bliver solgt flere bælgfrugter?


– Jeg tror, der er et stykke vej fra at høre denne sang til at spise flere bælgfrugter, men vi måler hvert år på kendskabet til kostrådene. Der skal meget til at ændre folks spisevaner, men vi håber, vi kan gøre folk mere nysgerrige, også efter at spise mere plantebaseret i det hele taget. Vi håber også, at vores partnere i Fødevarepartnerskabet (mere end 100 fødevareproducenter, detailhandlen med mere, red.) udvikler mere klimavenlige produkter og forhåbentlig sætter bælgfrugter længere frem på hylderne og sørger for mere klimavenlig mad i kantinerne.

LÆS OGSÅ: Medie: Mette F. er klar til at fjerne restriktioner

Se musikvideoen og hør sangen her:


 

ANNONCE