Nyhed

Happy Mondays-bassisten Paul Ryder er død

Musikeren fra Manchester-bandet blev 58 år

Paul Ryder (i hvid jakke på foto), der var bassist i Manchester-gruppen Happy Mondays og bror til bandets sanger Shaun Ryder, er død, 58 år, skriver bandet på deres sociale medier. Dødsårsagen er ikke oplyst.

"Ryder-familien og Happy Mondays-bandmedlemmerne er i dyb sorg og i chok over at fortælle, at Paul Ryder gik bort denne morgen (15. juli, red.). En sand pioner og legende. Han vil for evigt blive savnet. Vi takker jer for at respektere alle de involveredes privatliv i denne tid. Længe leve hans funk," skriver bandet.

Paul og Shaun Ryder dannede Happy Mondays i Manchester-forstaden Salford i 1980. Gruppen albumdebuterede i 1987 med Squirrel and G-Man Twenty Four Hour Party People Plastic Face Carnt Smile (White Out), der var inspireret af blandt andet punk og funk. Kort efter opdagede de house-musikken, der påvirkede deres efterfølgende udgivelser, hvor deres største succes blev deres tredje album, Pills'n'Thrills and Bellyaches fra 1990, der nåede en fjerdeplads på den britiske hitliste.

På dette tidspunkt var Happy Mondays og byfællerne Stone Roses spydspidser i den såkaldte Madchester-bølge, en række rockbands, fortrinsvis fra Manchester, som fusionerede rock og post-punk med dansevenlige genrer som funk, house og hiphop, og som også talte orkestre som James, The Charlatans og Inspiral Carpets.

Happy Mondays gik i opløsning i 1993, efter at deres fjerde album, Yes Please! fra året før, var blevet en salgsmæssig fiasko og efter et omfattende stofmisbrug i gruppen. Albummet havde i øvrigt været så dyrt at producere og solgte så lidt, at deres pladeselskab, Factory Records, gik konkurs. 

Herefter skrev Paul Ryder musik til tv og dannede et nyt band, Big Arm, der udgav et enkelt album i 2008. Han medvirkede i en live-gendannelse af Happy Mondays fra 1999-2001 og igen fra 2012 og frem til sin død.

Bandet udgav deres femte og hidtil seneste album i 2007, Uncle Dysfunktional, hvorpå Paul Ryder ikke medvirkede. Siden har de kun udgivet en enkelt single, med Paul Ryder, "Ooo La La to Panama" fra 2015. Sangen stammer fra den engelske tv-serie Singing in the Rainforest, hvor en række britiske musikere skabte musik med musikere fra den brasilianske regnskov.

Happy Mondays var på britisk turné op til Ryders død og spillede blandt andet på Isle of Wight Fesival i sidste måned. De skulle have spillet på Kubix Festival samme dag, som Ryder døde.

Bandet gav deres seneste danske koncert i 2007, hvor de spillede i Vega og på Train. De skulle have optrådt i Store Vega 15. marts 2020, men koncerten blev aflyst grundet coronanedlukningen.

LÆS OGSÅ: Craig Gill 1971-2016: Læs GAFFAs store interview fra 2012 om 25-året for Madchester-scenens gennembrud

ANNONCE