Nyhed

Dua Lipa sagsøgt for plagiat – tre gange på to uger

GAFFA.dk – alt om musik

Anklagerne går blandt andet på, at sangen indeholder slående ligheder med to sange fra 1979 og 1980

Singer-songwriter Dua Lipa er inden for tre uger blevet sagsøgt af to forskellige parter for hendes nummer "Levitating" fra 2020. Anklagerne går på, at sangen indeholder slående ligheder med henholdsvis sangskriverne L. Russell Browns og Sandy Linzers diskosang "Wiggle and Giggle All Night" (original af Cory Daye) fra 1979 samt Miguel Boses "Don Diablo" fra 1980. Det skriver Rolling Stone Magazine.

Den mest betydelige anklage i sagsanlægget fra Brown og Linzers advokater drejer sig om, at signaturmelodien i "Levitating" er en efterligning af den indledende melodi i Brown og Linzer-sangen. Signaturmelodien gentages seks gange i "Levitating" og tre gange i "Levitating (Da Baby)".


Anklagernes bevis består af få sammenligninger af "Levitating" og "Wiggler and Giggle All Night’ foretaget af musikjournalisters anmeldelser af ‘Levitating’. Derudover citeres en TikTok-video med 363.000 visninger, som udpeger sangenes ligheder. 

Flere søgsmål

Den nyeste anklage går på, at "Levitating" også har væsentlige ligheder med Miguel Boses "Don Diablo". I dette søgsmål fremgår det, at alle tre melodifortolkninger er tæt på at være ens, nærmere specifikt, at tonerne bevæger sig i samme retning med ligestemte intervaller og næsten identiske rytmer. "Don Diablo"-sangen er da også tidligere blevet sagsøgt af L. Russell Browns og Sandy Linzer, som vandt og derfor nu er krediteret som medforfattere. Der refereres endvidere til et interview med Dua Lipa, hvor hun indrømmer at have krediteret INXS for Future Nostalgia-albummets sang "Break My Heart" for at undgå potentielle retssager.


Sagsøgte i sagen er DaBaby, som virker på et remix af sangen, sangens producere, sangskrivere (herunder Dua Lipa selv) og pladeselskabet Universal Music Group.

“Vores klienter er sangskrivere, der har skrevet nogle af de definerende standarder inden for rock 'n' roll-grupper som Four Seasons, Four Tops samt Tony Orlando and Dawn”, fortæller Jason T. Brown, repræsentant for Brown og Linzer, til Rolling Stone. “Selv før søgsmålet, kommenterede masser af YouTube-brugere på lighederne mellem ‘Levitating’ og sangene, der er skrevet af vores klienter. Vi ser frem til at retfærdiggøre dette i retten og få nutidens kunstnere til at respektere de store navne, som kom før deres tid.”

LÆS OGSÅ: DUA LIPA: Popstjernen, vi alle har brug for lige nu


Tidligere i sidste uge sagsøgte den floridianske reggae-gruppe Artikal Sound også Dua Lipa for med "Levitating" at have kopieret deres sang "Live Your Life" fra 2017. Efterfølgende har Rolling Stone Magazine konsulteret musikforskere for at høre, om copyright-argumentet holdt vand. Se hvad de fandt ud af på artiklen på Rolling Stones hjemmeside.

Hør de andre omtalte sange nedenfor og vurdér selv, om sagsøgerne har en sag – som nævnt ovenfor har sang nummer 2 allerede tabt en plagiatsag til sang nummer 1:

ANNONCE