Nyhed

Countrylegenden Loretta Lynn er død

Den 90-årige veteran sov stille ind på sin ranch i Tennessee

Det er en af countrymusikkens helt store - og et stykke omvandrende, amerikansk kulturhistorie - som er gået bort. Loretta Lynn er død, 90 år gammel, forlyder det i en pressemeddelelse fra de efterladte, udsendt tidligere i dag:

"Vores kære mor, Loretta Lynn, sov stille ind her til morgen, den 4. oktober, hjemme på sin elskede gård i Hurricane Mills," lyder det fra familien.

Lynn blev født i Kentucky i 1932 som datter af en kulminearbejder, og netop "Coal Miner's Daughter" blev da også siden titlen på både et af hendes hit, en selvbiografi fra 1976 og en film om hendes liv med Sissy Spacek i hovedrollen fire år senere.

Lynn blev gift som 15-årig, fik sin første guitar få år senere - og debuterede med singlen "I'm a Honky Tonk Girl" i 1960. Tre år senere fulgte debutalbummet Loretta Lynn Sings, og resten er - helt bogstaveligt - historie.

Loretta Lynn skrev de fleste af sine hits selv og blev et symbol på kvindelig empowerment, længe inden udtrykket var opfundet. Så sent som sidste år udgav hun det nærmest naturstridigt veloplagte album Still Woman Enough, hvor en række yngre kolleger gæsteoptrådte.

"Still Woman Enough lever i dén grad op til sit navn og står som en gribende påmindelse om, hvad country kan, når den er bedst," lød det i GAFFAs femstjernede anmeldelse, som fortsatte:

"Det er fire akkorder og selve sandheden – som en klog mand engang har sagt – og formentlig derfor formår kulminedatteren fra Kentucky at ramme direkte i hjertet på en halvt så gammel anmelder i Aarhus V på en gråvejrsdag i marts 2021. (...) Det her er old school i ordets bedste forstand og bliver vel næppe mere autentisk: Herhjemme er kollegaen Dolly Parton muligvis mere kendt, men hendes 14 år ældre kollega Lynn fremstår utroligt nok endnu mere vedkommende og vital på denne sjældne perle af et countryalbum."

Nu kunne det gamle, jordiske hylster så ikke længere. Hvil i fred, Loretta Lynn.

LÆS OGSÅ: Loretta Lynn hyldes på nyt album

 

   

 

ANNONCE