Nyhed

INTERVIEW: Niklas Runge udgiver skrøbeligt album med vigtigt budskab

Udspillet kommer samme dag som World Mental Health Day 2022

Blot tre dage inde i lockdown tilbage i 2020 udgav den aarhusianske sanger Niklas Runge sit debutalbum I Know I’m Not Magnificent – et album, som GAFFAs anmelder kvitterede for med fem, flotte stjerner og en god portion rosende ord:

”Alt i alt må man bare tage hatten af for et solidt debutudspil, hvor overskuddet er stort og ambitionerne er mange uden nogensinde at kamme over. Jeg kommer i hvert fald til at vente med spænding på næste udspil, mens Runge runger videre på anlægget”.

To år måtte der gå, hvor GAFFAs anmelder har ventet i spænding, for i går (den 10. oktober, red.) udgav Niklas Runge sit andet studiealbum med titlen Nine of Swords pt. I. Udspillet er et konceptalbum, der handler om Runges egne oplevelser med mentale lidelser.


- Nine of Swords pt. I handler om mine egne oplevelser med angst og OCD, men forklædt som et eventyr. Før jeg overhovedet begyndte at skrive musikken, mærkede jeg, at der var nogle ukendte elementer, der pressede på inde i mit hoved, som jeg ikke havde oplevet før, fortæller Runge til GAFFA og fortsætter:

- Jeg prøvede derfor at dele min psyke op i forskellige karakterer, som hver især har deres egne musikalske temaer - to karakterer er blandt andet protagonisten i form af drengen, som står for min uvidenhed og ignorance, og protagonistens ven som illustrerer min fornuft. Blandt disse og flere karakterer udspiller der sig en historie om et tårn, der vokser sig altoverskyggende højt og om drengens direkte benægtelse af, at dette tårn på nogen måde skulle ville ham noget ondt.


Pladen udkom samme dag som World Mental Health Day – en dag, som i 70 år har været til for at sætte fokus på befolkningens mentale helbred og for at sætte fokus på at aftabuisere dialogen om mentalt helbred.

- Jeg synes det er vigtigt at tale om, fordi jeg har oplevet, hvor absolut ødelæggende det er at holde det for sig selv. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har løjet overfor folk om, hvordan jeg har haft det, fortæller Runge til GAFFA og fortsætter:

- Flere gange har jeg også meldt mig syg på falske grundlag, fordi psykisk velbehag sjældent bliver taget lige så seriøst som ens fysiske velbehag. Selvom statistikkerne siger, at antallet af diagnosticerede psykiske sygdomme hvert år stiger, så bliver det, i min optik, ikke taget seriøst nok. 


Derfor er Niklas Runge med Nine of Swords pt. I kommet med et bud på, hvordan man kan snakke om mentale sygdomme:

- Det er hverken fedt eller behageligt at tale om psykisk sygdom, men jeg er stålsat på, at det er noget af det vigtigste at få italesat i vores samfund.

Resultatet er blevet til en plade, hvor lyden til tider er teatralsk og storladen og andre gange nedtonet og minimalistisk. I løbet af pladen kan man høre en god blanding af strygerinstrumenter, elektronisk lyd og den mere akustiske og håndspillede lyd.


LÆS OGSÅ: Ny rådgivningstelefon skal afhjælpe musikeres mentale mistrivsel

ANNONCE