Pussy Riot på Louisiana – en udstilling, du skal se!

Stærkt, rystende, historisk og crazy vildt!

Pussy Riot har indtaget Louisiana med deres første museumsudstilling nogensinde og de blæser både anmeldere og gæster bagover. I en udstilling, der bliver kaldt både ”sensationel”, ”livsnødvendig” og ”helt perfekt” kan du opleve, hvordan Pussy Riot gennem mere end ti år – med både humor, punk-power og stort mod – har udført ikke-voldelige protestaktioner vendt mod Putin og et stadig mere autoritært russisk regime. Det er politisk kunst ”med livet som indsats”.

Det feministisk-aktivistiske kunstkollektiv Pussy Riot opstod i Moskva i 2011 og har siden markeret sig med spontane, ikke-voldelige og modige protestaktioner vendt mod det russiske styre. Deres ”våben” er farvestrålende tøj, punkede protestsange og forklædninger og Pussy Riots årelange oprør mod det russiske styre står samlet set som noget af det stærkeste politiske kunst i det 21. århundrede.

Pussy Riot
Pussy Riot


På Louisiana i Nordsjælland kan du frem til 14. januar se den hidtil mest omfattende præsentation af gruppens virke, dokumenteret gennem hundredevis af foto- og videooptagelser. Her kan du følge en lang række af Pussy Riots aktioner i det offentlige rum og få indblik i de konsekvenser, der har været for deltagerne ved at udføre dem - i form af anholdelser, tæsk, fængselsstraf, forgiftning, overvågning og husarrest.

Alle kan være Pussy Riot Gruppens motto

Gennemgående temaer i Pussy Riots feministiske, regime-kritiske praksis er ytringsfrihed, menneskerettigheder, LGBTQ+-rettigheder og løsladelsen af politiske fanger, mens de seneste aktioner og værker er anti-krigs-statements med støtte til Ukraine.

Flere af Pussy Riots performance-aktioner er velkendte. Eksempelvis Punk Prayer, der fandt sted i Frelserkirken i Moskva i 2012. Og mange så med, da fire medlemmer af gruppen løb på banen forklædt som politibetjente under VM-finalekampen i Moskva mellem Frankrig og Kroatien i 2018.

Pussy Riot
Pussy Riot

Foruden disse præsenterer udstillingen en lang række mindre kendte aktioner såvel som nogle af medlemmernes flugt ud af Rusland i 2022. Set igennem Pussy Riots linse giver udstillingen således et indblik i udviklingen af Putins Rusland de sidste ti år, frem mod den militære invasion af Ukraine.

Frihed eksisterer kun, hvis du kæmper for den hver dag Pussy Riot

OM PUSSY RIOT

Pussy Riot opstod i 2011 omkring det tidspunkt, hvor daværende premierminister Vladimir Putin havde annonceret, at han igen stilede efter præsidentposten. Deres første større aktion (jan. 2012) var på Den Røde Plads i Moskva, hvor de fremførte en sang, der hånede Putin. Kort efter lavede de en aktion i Frelserkirken i Moskva, hvor de løb op til alteret og fremførte en ”punkbøn” (Punk Prayer).

Som en konsekvens af denne aktion blev tre af gruppens medlemmer idømt to års fængselsstraf. De kom på anklagebænken sigtet for ”hooliganisme motiveret af religiøst had”. Retssagen og fængslingerne fik kolossal international opmærksomhed.

Pussy Riot opererer med pludselige aktioner med overraskelseseffekt, som de bl.a. dokumenterer med foto- og videooptagelser. De udgiver og turnerer også med punkmusik, udgiver bøger, deltager i debatter og holder politiske taler. I dag er gruppen mere en bevægelse end et afgrænset kollektiv og aktiv i mindre grupper og i forskellige, ikke-koordinerede projekter over hele verden, og mottoet er, at ”alle kan være Pussy Riot”.

 

ANNONCE