x
Jan Poulsen: David Bowie – Starman 1947-2016

Jan Poulsen
David Bowie – Starman 1947-2016

Passioneret og gennemarbejdet dansk Bowie-bog

GAFFA

Bog / Gyldendal
Udgivelse D. 25.05.2016
Anmeldt af
Espen Strunk

David Bowies død ramte hårdt. Ikke mindst, naturligvis, blandt de trofaste fans, der har haft Bowies betagende sangunivers som et soundtrack til tilværelsen gennem årtier. En decideret sorgramt kollega fik lavet Bowie-relaterede tatoveringer på begge underarme; en anden nøjedes med at konstatere at ”Jeg fornemmer, at anmeldere på min alder og lidt yngre, som har levet med Pop og især Bowie som pejlemærker, er lidt strung out efter Bowies død.”

Dansk rockjournalistiks store Bowie-entusiast, Jan Poulsen, har til gengæld benyttet den triste anledning til at lancere en ny og udvidet udgave af sin Bowiebog, som oprindeligt udkom i 2006 og igen i opdateret version i 2013, da hovedpersonen gjorde uventet comeback på med albummet The Next Day.

Det er – også i den nye udgave – et værk båret af både indsigt, kærlighed og grundig research. Og en bog, som ikke mindst udmærker sig ved sin særligt danske vinkel på stoffet – både stedvist undervejs i brødteksten og i kapitlet Danmark, som afsluttede 2013-udgaven af bogen.

Poulsen nye, tredje (og antageligt definitive?) bog om det fængslende, britiske fænomen er ført helt up to date og inkluderer således også den overraskende nyhed om Bowies bortgang – og mandens egen, subtile prolog til sit forestående exit med den foruroligende Lazarus-video fra 2015.

Endelig er bogen – igen – udstyret med godt 60 (!) siders ”værkfortegnelse,” som i imponerende detaljerigdom registrerer ikke blot Bowies bagkatalog, men også hans danske koncerter, med tilhørende sætlister. For ikke at tale om lister over hans film-, teater- og producerarbejde, 100 bøger, Bowie har læst og måske ladet sig inspirere af og endelig dvd-udgivelser og Bowierelaterede udstillinger. Det er, som bogen i sin helhed, både gennemarbejdet og særdeles overbevisende arbejde.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA