x
Kvelertak på vej op, op og op!

Kvelertak, Roskilde Festival, Avalon

Kvelertak på vej op, op og op!

Anmeldt af Keld Broksø | GAFFA

Sanger Erlend Hjelvik må være jordens mest afbalancerede mand, når han forlader scenen. Vrede, hyperenergi, fest. Det hele kommer ud i koncentreret form på et shows-tid, hvor uret står stille, fordi man er der i nuet, der i selskab med Kvelertak er et ganske behageligt sted at være. Der er heller ikke plads til andet foruden dette sympatiske foretagende Kvelertak fra Stavanger, mens det hele står på.

Og ikke ret meget temperament at give af oven på den omgang, må man tro. Pyh ha, for en svedig sag for at sige det mildt!

Denne anmelder var også på pletten for tre år siden ved deres måske egentlige gennembrudskoncert i Danmark i Amager Bio, men de nåede også på Copenhell som undertippet navn i 2011. I aftes skrev vi Roskilde Festival 2016 og du voldsomme tordenvejshimmel: Hvilken udvikling til den totale magtdemonstration og selvsikkerhed med det, som Kvelertak har på hjerte.

Vi kan kalde det alt fra black metal til hardcore punk, heavy metal og indimellem ligefrem melodisk hard rock.

Genrer er jo lige meget, når Kvelertak disker op med deres helt eget udtryk, og tilmed er et af de mest spændende bands i denne hybridgenre.

Tre mand høj er er angrebsflanken af guitarister samt bassist Marvin Nygaard og trommeslager Kjetil Gjermundrød. Det er norske arbejdsmænd, som netop er på arbejde og opfører sig sådan – i modsætning til skandalekoncerten på Roskilde i forgårs med Red Hot Chili Peppers, der havde glemt, hvem der betalte deres løn.

I modsætning til førnævnte indtil videre unævnelige band har Kvelertak også nyt i bagagen med deres tredje studiealbum ”Nattesferd,” som blandt andre Rolling Stone har gjort rigtigt meget ud af.

Vi er altså oppe i en vis liga, og det mærkede publikum til fulde. Blandet andet i netop titelnummeret "Nattesferd" med mange trestemmige guitarharmonier i en (surprise!) ganske hurtig rocksang.

Slayer var fantastiske forleden på Roskilde, men Kvelertak med næsten 30 år mindre på bagen havde endnu mere fat i sit publikum. Avalon-teltet blev hurtigt fyldt, og set fra en af balkonerne var det som et bølgende hav af hop, moshpits og sindssyg fest over midnat til heftige, rytmiske overgange, temposkift, tight spillede breaks med solid bund fra Kjetil Gjermundrød og Marvin Nygaard.

Lad gå, at vi er i et vikingenorsk univers med sange som handler om "Mjød", "Blodtørst", "Fossegrim" og "Ulvetid", men helt ærligt: Vi er ikke i en genre, hvor vi skal dvæle ved lyrikken. I min klump af mennesker på balkonen var der ikke andet end total overgivelse til den imponerende fest, som Kvelertak sparkede i gang.

Der er basis for at få Kvelertak op på en af de store scener på Copenhell næste år, og fortsætter udviklingen, så kan den sjette stjerne ikke udelukkes næste gang, for Kvelertak er på vej op, op og op!

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA