x
Sange på hjerte og kaffe på kanden

Jonah Blacksmith, Train, Aarhus (turnéstart)

Sange på hjerte og kaffe på kanden

Anmeldt af Anne-Mai Vig Mott | GAFFA

Det er et godt fyldt Train, der denne torsdag aften bydes indenfor hos det syv mand store orkester Jonah Blacksmith. Scenen er sat i krydsfeltet mellem bodega og mormors kolonihavehus, hvor hyggeligt støvede gamle lamper, en udstoppet fugl og lysekronen udformet af adskillige gevirer gør brødrende Alstrup, fætter Lasse og vennerne selskab.

Aftenen bliver skudt i gang med to af bandets nyeste skud på stammen, heriblandt singleforløberen Once You Love, begge fra bandets andet album, der netop udkommer dags dato. Publikum er med fra starten, og der hersker generelt en stemning om, at det her, det bliver hyggeligt.

 

”Er der nogen fra Thy?”

Jonah Blacksmith er opkaldt efter brødrene Simon og Thomas’ bedstefar, banjospilleren Johannes Alstrup – ”smeden fra Koldby, den stærkeste mand i Thy.” Og den vestjyske arv er da heller ikke til at løbe fra, når Thomas lukker op for fortælleposen på syngende Thybomål. Som aftenen skrider frem bliver anekdoterne om bedsteforældrene, den musikalske arv og røverhistorierne fra Thy frembragt med en fortællevne, der er Niels Hausgaard værdig.

Nyt og gammelt står side om side i aften, når gamle kendinge såsom Off the Track og I Am King fra debutalbummet  Northern Trail fra 2014 blandes i fin harmoni med dugfriske toner fra det netop udkomne andet album. Kærligheden og respekten generationer imellem er kendetegnende for bandets lyd og tekster, og det er tydeligt, at det ikke kun er de gamle musikinstrumenter,  brødrene har arvet.

Både mor og far, ”Gårdsangerne fra Thy”, er da også til stede i salen denne aften, mens de nu afdøde bedsteforældre mindes musikalsk – bedstefar Johannes med In the Middle of Nowhere, og bedstemor med den smukke Spellbound.

 

Et magisk øjeblik

Det er et særdeles velspillende orkester, der sparker forårsturnéen i gang denne aften, hvor pedal steel guitar, banjo, sav, to trommesæt, smukke harmonier og ikke mindst Simons velsmurte vokal går op i en højere enhed.

Højdepunkterne må findes midtvejs i koncerten, hvor Downtown fra den nye plade med markante trommer og banjo i forgrunden leder tankerne hen på Mumford & Sons, mens den efterfølgende Are You Ok? går helt ned i tempo, som de syv mænd træder frem på scenen, og med Bon Iver-lydende vibes skaber et lille magisk øjeblik en kold januar aften.

 

Kaffe og bedstefars skæg

Efter godt halvanden time med skøn vestjysk folk takker Jonah Blacksmith af med en invitation til at blive til kaffe og kage. Og man skulle da være et skarn, hvis man lod et godt tilbud gå forbi.

Aftenens koncert på Train er som nævnt første stop på en større forårsturné, og jeg vil på det stærkeste anbefale at fange drengene et sted undervejs – om ikke andet vender de tilbage til Aarhus til december, og man skulle da være et skarn...

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA