x
NorthSide fik sin folkefest

Nik & Jay, Northside, Blue Stage

NorthSide fik sin folkefest

Anmeldt af Espen Strunk | GAFFA

"Så er det blevet tid til den mest kontroversielle booking på NorthSide nogensinde!”, råber den obligatorisk overgearede konferencier ud over den store forsamling foran scenen.

Og selvom formuleringen måske nok er lidt bombastisk, er det sandt, at nogle har kritiseret festivalens inklusion af et folkekært navn, der normalt vil være at finde på Grøn Koncert og lignende.

En smålig kritik: På en festival, som har gjort sig den ulejlighed at booke navne som Björk, Father John Misty og MC50 bør der bestemt også være plads til Nexus-drengene, deres Værløse-bangers og i ordets bedste forstand sentimentale socialrealistiske ballader.

Sidstnævnte er der – utvivlsomt meget bevidst – skruet ned for i nattens hårdt pumpede fest-sæt, som ikke levner plads til karrierehøjdepunkter som ”Én dag tilbage” og ”Kan du høre hende synge?”

Som en fjeder

Men lave en fest, det kan Nik & Jay altså, og undertegnede har aldrig kunnet andet end at holde af deres larger-than-janteloven-attitude og skamløse selvmytologisering; i aften eksemplarisk udfoldet i den nyere ”Forstadsdrømme” tidligt i sættet.

Vi har at gøre med en duo, som hverken er bange for at stille de helt store spørgsmål (”Hvor kommer det fra, hvor ender det henne?” - ) eller at skære helt ind til det mest basale og primitive i en tekst som ”Boing!”, som falder mod slutningen af nattens NorthSide-sæt:

"Boing-boing, hendes røv går op og ned som en fjeder / Boing-boing, og hun bli'r ved, og hun bli'r ved og ved og / Boing-boing, så fantastisk, ka' næsten ikk' ha' det / Vend nu ryggen til mig - pige, gør mig lykkelig”.

Temperaturen stiger

Da har vi også fået titler som "United", "Hele vejen" og "Lækker", som er en tematisk søstersang til såvel ”Boing!” som ”Hot!”, der i aften i Aarhus falder blandt ekstranumrene, mens klokken er blevet kvart over to:

"La' mig se dig gå frem og tilbage / Fra side til side / La' mig se dig gå op og ned / Kom nu, bli' ved / La' mig se lidt sved på din krop / Baby, la' være at stop' / Temperaturen stiger for vi' hot, hot, hot, hot, hot,” lyder det fra scenen. Samtidig med at de efterhånden 36-37-årige makkere smider sig selvbevidst rundt på scenen – lækre, lækre, lækre – og gennem deres egen tro på illusionen og de pumpende rytmer på medrivende vis får hevet publikummet med ind i fortællingen om at Nik & Jay i dén grad er the shit og at denne aften, lige nu og her, er noget ganske særligt.

Den fortælling har Nik & Jay fortalt med stor kraft fra dag ét – og gør det også i aften på NorthSide. Og selvom vi ikke når de decideret euforiske højder – klokken er mange, festivalen er ved at være slut – får NorthSide sin folkefest.

Inden konferencieren bedyrer, at det er ”de sidste minutter af den bedste NorthSide-festival nogensinde” og beder publikum give den op for Nik & Jay en sidste gang. Og det skulle da bare mangle.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA