x
Som om alting var magisk

Nik & Jay, Aarhus Congress Center

Som om alting var magisk

Anmeldt af Espen Strunk | GAFFA

”I ved godt, at vi skal helt op i aften, ikke?” spørger Nik retorisk og jo, vi véd det godt. For efter sommerens festivalkoncerter indleder Nik & Jay i aften en række indendørs shows i landets større byer. Og vi skal ikke langt ind i aftenens seance, før det står klart, at de selvsikre sjællandske sangsmede har taget hele pakken med i aften.

Det er den tredive år lange bromance mellem de to gamle makkere fra Værløse, det er de stadig svedige klub-bangers fra dengang før finanskrisen; det er dionysisk dansefest og hedonistisk hitparade blandet med personligt generationsportræt og dannelsesberetning.

Op i gear

Det handler om lige nu og her – det handler, i en vis forstand, altid om lige nu og her, hos Nik & Jay – men også om et genkendeligt generationsportræt for de af os, som var (meget) unge i 1990’erne og har forsøgt med varierende held at blive voksne i det nye årtusinde.

Som kan trække på smilebåndet over referencerne til pagehår, Dr. Alban og Doc Martens – og genkende den gradvise overgang fra ungdomsårenes fest, farver og følelse af udødelighed til en trods alt mere moden eftertanke. Og forhåbentlig se tilbage med kærlighed, som Nik & Jay gør det i nyere sange som ”Forstadsdrømme”, der naturligvis er med i aften. 

Det samme er eftertænksomme "Kommer igen", "Magisk", "Boing!" og "Endnu en", hvor Nik & Jay nok engang positionerer sig som the shit, nu med et anstrøg af tvivl:

"Kan jeg stadig komme op i gear? er det mon det værd? / Men så hører jeg hvad Aarhus siger, oooh-oh, oooh / De siger til os de har brug for et hit nu, de siger til os de vil ha’ en ny video / 'Nik & Jay hva’ der med jer, hvor’ I henne nu? kom tilbage igen, kom kom tilbage igen'".

Er Nik & Jay ikke store sangskrivere i klassisk litterær forstand, har de ikke desto mindre begået en serie sange, som har sikret dem status som Beverly Hills 90210-generationens Kim Larsen og Søren Kragh-Jacobsen.

De har leveret et lydspor til tiden, de har skrevet dén slags sange, som folk har mødt deres kone eller lavet deres børn til: Et stort og varieret publikum i Aarhus Congress Center her ved turnéstarten taler sit eget tydelige sprog.

Helhjertede hypemænd

Festen skydes i gang klokken 20.15, og hovedpersonerne er som altid helhjertede hype-mænd i egen selvskrevne mytologi. Og vi får alle træfferne – næsten, i al fald – fra der åbnes med den nye sang ”Længe leve drømmene” til drengene bringer det hele hjem med højdepunktet ”En dag tilbage”.

”Er I klar på, at hele byen skal høre os i aften?” spørger Nik entusiastisk, mens Jay rammer hele ritualet ind med ordene: ”Energi er der masser af derude, så bare kast den herop – så kaster vi den tilbage til jer!” 

Det er en meget præcis formulering af selve præmissen for en god koncert. Og i aften må man nok engang overgive sig til Nik & Jays uforstillede patos: de er, om du vil, for real. Autenticitet er ikke et spørgsmål om akustiske guitarer og skovmandsskjorter, og man tror ganske enkelt på Nik & Jay – måske fordi de selv har gjort det i så demonstrativ grad fra dag ét.

”Har I tænkt jer at juble sådan, hver gang et nyt nummer starter? Så bliver det en god aften!”, bemærker Nik tidligt i showet og ja, det har publikum faktisk. Der danses, drikkes, filmes og synges med, og Nik sammenfatter meget fint stemningen lidt senere, da han spørger sin homie:

”Hvis folk er så meget allerede nu, hvordan er det så om et minut, når vi er gået i gang med den næste sang?” Og han har ret: Begejstringen vil ingen ende tage, da drengene og deres liveband intonerer ”Lækker” og følger op med ”Hot!”

Der er mange måder at bruge sin fredag aften, og lige så mange at forvalte det faktum, at man nærmer sig de fyrre. Nik & Jay insisterer stadig på festen, fællesskabet og musikkens kraft. Jeg har ærligt talt vanskeligt ved at være uenig.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA