x
Iggy Pop: Free

Iggy Pop
Free

Pik og poesi fra eftertænksomt energibundt

GAFFA

Album / Loma Vista
Udgivelse D. 06.09.2019
Anmeldt af
Espen Strunk

Mens Bowie checkede ud uden varsel (og vi stadig sørgede over Lou Reed) i 2016, kom ingen andre end Iggy Pop til undsætning – med et overrumplende comeback med albummet Post Pop Depression, i samarbejde med medlemmer af Queens of the Stone Age. Og med en lang række koncerter, inklusive flere fremragende shows herhjemme de senere år.

Nu er 72-årige Iggy – eller er det James Osterberg, denne gang? – så tilbage med et album, som gør alt andet end at lægge sig i forlængelse af den fabelagtige forgænger, hvis titel til gengæld ville have passet endnu bedre i denne ombæring.

For det er ifølge bagmanden selv en post-turné-plade, undfanget i en tilstand, hvor Iggy efter eget udsagn havde allermest lyst til bare at ”tage solbrillerne på, vende mig om og gå min vej”.

Sådan omtrent lyder Free da også: Det er en charmerende rodebutik med et sortiment, der spænder fra linjer om store pikke til recitation af Dylan Thomas-digtet "Do not Go Gentle Into that Good Night"; fra ambiente passager og mariachi-trompet til bredsider med Iggys distinkte baryton i front.

"Sonali" kunne lyde som et outtake fra Bowies 90'er-katalog, og "Love's Missing" og "Dirty Sanchez" er regulær årgangs-Iggy. Mens "We Are the People" er kras kulturkritik a la Pop: "We are the people without land / We are the people without tradition / We are the people who do not know how to die peacefully".

Der er ikke som sådan noget nyt i, at Osterberg gør, hvad der passer ham – eller at der bor en begavet mand inden i den balstyriske Iggy Pop-figur, for den sags skyld. Free er en velkommen og vital påmindelse.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA