x
Phlake: T.I.D.O.Y.S.

Phlake
T.I.D.O.Y.S.

Phlake har med feminint alter ego skabt en ny r&b-fortælling

GAFFA

Album / Disco:wax
Udgivelse D. 15.05.2020
Anmeldt af
Johanne Nedergaard

Hvis nogen for 50 år siden skulle have gættet på, hvordan et album i 2020 ville lyde, så er Phlakes nye udgivelse T.I.D.O.Y.S. (The Illegal Download Of Your Soul) et exceptionelt bud. Væk er grænsen mellem kvinde og mand, menneske og maskine – den dynamiske r&b-duo, som vi kender så godt, har formået at skabe et nyt lydunivers, som de bærer prægtigt.

Faktisk skal det nok i denne sammenhæng kaldes en trio: efter en vokal blev pitchet en oktav højere end tiltænkt, opdagede Mads Bo Iversen og Jonathan Elkjær nemlig en ny, mere feminin dimension af deres lyd. Det fiktive alter ego og tredje "medlem", kaldt Mercedes the Virus, blev skabt og er med som feature på samtlige 13 skæringer, og den nye androgyne vokal klæder Phlakes ellers skudsikre lyd perfekt (og nej, hun dukkede allerede op for halvandet år siden, så der er ingen corona-referencer ved navnet).

Allerede fra åbningen "Babe" kan man fornemme, at Phlakes lyd er forandret. Vokalen er forvrænget i AutoTune, mens der kører et trap-beat og ståltromme som percussioneffekter. Noget af en forandring, men man har lyst til at lytte videre. Lyden bærer nye bittersøde elementer, hvor fortællingen går på forelskelsens forløsning ("Waited All Summer"), at miste grebet om den, man holder af ("Slip Away") og at sidde med stumperne fra et forlist forhold, hvor bølgerne gik alt for højt ("Breathe U In").

Teksterne er fyldt med kosmiske referencer, og lyden er præget af "det ydre rum"-effekter i form af laser-synths og distortede vokaloverlægninger fra Mercedes the Virus, som man kan håbe er kommet for at blive.

Den eneste finger, man kan sætte på pladen er, at der ikke er lige så mange ørehængere at komme efter som på de tidligere album Slush Hours og Weird Invitations, men når produktionen er så finpudset, detaljerig og gennemført, så gør det faktisk ikke noget.

Det bliver en topkarakter herfra. Hurra for mænd, der ikke er bange for at kigge indad og lade deres feminine sider (og alt, hvad der skulle være derimellem) titte frem og tale.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA