x
Puscifer: Existential Reckoning

Puscifer
Existential Reckoning

Mens apokalypsen vokser omring os, skal vi lytte til Puscifer

GAFFA

Album / Puscifer Entertainment
Udgivelse D. 30.10.2020
Anmeldt af
Simon Yüksel Nielsen

Existential Reckoning går Puscifer alvoren i møde. Verden ser betydeligt anderledes ud, end den gjorde det, da Puscifer udgav Money Shot i 2016. Donald Trump har været præsident og efterladt sig et land i kaos. Katastroferne har bevæget sig ind under huden på os, som et produkt af menneskets eksistens. Det har skabt en tid, hvor der er mere grund til at tage ansvar end nogensinde før. 2020 er det år, vi fortjener, og Puscifer har lavet den musik, vi skal lytte til, mens apokalypsen vokser omkring os

Det er svært at lytte til Existential Reckoning uden at se på det USA, Maynard James Keenan, Carina Round og resten af Puscifer lige nu befinder sig i. Fire års politisk dvaletilstand med Donald Trump bag roret, imens flammerne blev antændt i byens gader, har skabt et splittet samfund, der tydeligvis har bevæget sig ind i Maynard James Keenans sindstilstand. Puscifer er på Existential Reckoning gået alvoren i møde og videreført tematikken, der så småt begyndte at blomstre på Eat the Elephant af A Perfect Circle.

Vi befinder os midt i vores eksistentielle opvågning, som Keenan prædiker på åbningsnummeret, ”Bread And Circus”, mens Carina Round supplerer fraseringer og skaber den musikalske kontrast, Puscifer efterhånden har haft god succes med at bygge op omkring sig selv. Egentlig er det svært at forestille en tid, hvori Puscifer kunne befinde sig bedre. Verden ser betydeligt anderledes ud, end den gjorde for et år siden, og det er svært at lytte til Existential Reckoning uden for netop den kontekst. Der befinder sig en underliggende erkendelse af menneskets eksistens som noget, der er midlertidigt, og som lige nu måske befinder sig i slutningen af sin eksistens. Vi skal vågne fra vores eksistentielle dvale, inden det er for sent.

”Apocalyptical” omfavner de altomfattende forandringer, vi som mennesker går i møde, hvad enten der er tale om global opvarmning, Covid-19 eller den stigende fascisme i det vestlige verdenssamfund. Selvom vi kan sidde og se til, mens tilliden til den etablerede presse og fremmarchen af absurde konspirationsteorier vokser blandt hidtil ukendte dele af befolkningen, er vi samtidig nået til erkendelsen af det som noget, der er kommet for at blive – det er Donald Trump et skrigende eksempel på. Med Existential Reckoning ligger der en anerkendelse af den forandring. Ikke nødvendigvis et forsøg på at acceptere den og sameksistere med den, men erkendelsen af menneskets eget ansvar.

Existential Reckoning er et produkt af et Puscifer, der har vokset sig betydeligt ældre siden ”V” Is for Vagina fra 2007. Det er mindre gøglet og måske mere kompromisløst på et musikalsk plan. Men det er stadig et afløb for de kunstneriske strømninger, der sammen med Carina Round skabes hos Maynard James Keenan, og som ikke kan få tilstrækkeligt afløb i hverken A Perfect Circle eller Tool. Det er mindre gøglet end tidligere, dybere gribende og en musikalsk videreudvikling af det, der blev sat i verden med Money Shot. Den tematiske konceptualisering, der er forventelig hos Puscifer har grebet endnu mere fat om musikken, end den før har gjort det, og det efterlader et tydeligere helhedsindtryk af albummet.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA