x

Les Chantres Yemenites
Chants Sacrés de Sanaa

Les Chantres Yemenites: Chants Sacrés de Sanaa

GAFFA

Album / Temba
Udgivelse D. 15.03.2002
Anmeldt af
Torben Holleufer

Det franske institut for den arabiske verden har i årenes løb udsendt en lang række plader med kvalificerede indblik i muslimsk og arabisk kultur. Kilderne er altid de bedste, hvad enten det har været sufiordener i Tunesien, milhoun fra Marokko eller som her den gamle kortradition i Sanaa, hovedstad i Yemen. Det sagnomspundne rige, som Thorkild Hansen skrev om i Det lykkelige Arabien.
Her er man i færd med at bevare en tradition, der går over tusind år tilbage, og herfra oplever vi de fornemste sangere, der fremfører koranrecitationer og messer omhandlende profetens liv, som de kendes fra teksterne, der samlet kaldes Hadith.
Koret er fremragende, som de fremstår her uden akkompagnement i forløb, der både har fordybelsens ro og et mere udadvendt udtryk, som i de tre sidste mere verdslige folkesange, hvor stemmerne antager et stærkt rytmisk præg og understøttes af publikums klappen. Her er der virkelig fest oven på al alvoren.
Alt i alt en plade, der må være en – undskyld udtrykket - åbenbaring for den troende muslim og for andre kan åbne op for islamisk sangs skønhed og eventuelt løfte en flig af den poetiske fuldkommenhed i lyd og mening, som disse tekster berømmes for af indviede, specielt som her udført af orale mestre.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA