x

Romano Drom
Ando Foro

Romano Drom: Ando Foro

GAFFA

Album / Yaqui / Temba
Udgivelse D. 15.03.2002
Anmeldt af
Torben Holleufer

Orkester, der udspringer af Olah-traditionen i Ungarn, altså sigøjnere, der kom fra området Valachien i det nuværende Rumænien, oprindeligt hestehandlere og handelsrejsende. Nu del af den stærke scene i Ungarns hovedstad Budapest og eksponenter for en musik, der har tilført guitar og trækharmonika til de oprindelige forløb, der fortrinsvis var a cappella tilsat effekter fra de redskaber, der lige var ved hånden: Mælkejunger, skeer og så videre.
De seneste år har stilen været anført af orkestre som Ando Drom, og dette orkester anført af guitaristen Antal ”Anti” Kovács Jr. Og hans far med identisk navn og kælenavnet Gojma, en kendt danser og skuespiller, går i disse fodspor uden dog her helt at nå samme højder.
Der er fart over feltet, og på enkelte skæringer er det den uakkompagnerede stil fra gamle dage med råb og hyl og sungne baslinjer, samt skeerne, og her finder jeg, at musikken fungerer bedst. Alligevel savner jeg de store virtuose indsatser, som ellers er sigøjner- eller roma-orkestres normale varemærke.
God musik, der rykker, men heller ikke mere.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA