x
Radka Toneff: Some Time Ago

Radka Toneff
Some Time Ago

Radka Toneff: Some Time Ago

GAFFA

Album / Universal
Udgivelse D. 20.03.2003
Anmeldt af
Torben Holleufer

At tænke på den norske sangerinde Radka Toneff (som havde bulgarsk far - deraf navnet) er smerteligt. Altid. Da denne sangerinde med verdenspotentiale tog sit liv som bare 30-årig i 1982, var det et uerstatteligt tab, for her var en unik musikalsk begavelse, som valgte ud, ligesom verden lå for hendes fødder.
Nu er der kommet et værdigt album baseret på de bare fire udgivelser, der kom. Her dokumenteres det talent, der var der så lysende fra starten med en original- version af klassikeren Mr. Bojangles fra 1977, og som udvikledes med hjælp af blandt andre trommeslager Alex Riel, der uimodståeligt rører i gryderne på de tre livetracks. Blandt andre en fantastisk version af Dylans Just Like A Woman, hvor Toneff til sidst går ind og indtager kvindens rolle og fuld af smerte indrømmer, at ”hun bryder sammen som en lille pige”. Rystende. Ligesom titelnummeret, som ikke tidligere er udsendt, og som stammer fra DR’s arkiver.
Dertil er der de nøgne momenter alene med pianisten Steve Dobrogosz, hvor Radka Toneffs helt personlige klang for alvor når ind og tænder sorgen. En klang med så mange nuancer, der aldrig gik på kompromis. Teknisk velfunderet med en egen råhed og en insisterende stemme bag stemmen.
En stor lille pige med en blues, sunget og afsluttet med samme ufattelige konsekvens.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA