x
Anvil : Copenhell, Refshaleøen, København

Anvil , Copenhell, Refshaleøen, København

Anvil : Copenhell, Refshaleøen, København

Anmeldt af Peter Béliath | GAFFA

I 1983 lå verden for Anvils fødder. Bandboss Lips' fjæs var på forsiden af metalmagasinet Kerrang! Og Anvil var ikke kun medie-darlings. De var også det hotteste hotte blandt den hårde kerne af headbangere verden over.

Alt sammen er det rørende beskrevet i Sacha Gervasis film "Anvil! The Story Of Anvil" (2008). Men noget gik som bekendt galt. Og da Anvil lørdag kl. 14.30 stod på Copenhells store scene, var det mere pga. Gervasis film, end fordi det moderne metalpublikum har et vildt og inderligt forhold til de canadiske veteraner.

Klart, blandt tilskuerne var der adskillige aldersstegne heavyrockere, som kendte Anvil fra dengang, hvor gruppen slog hul i lydmuren med proto-thrash-schlagere som "Jackhammer". Men de fleste unge mennesker var vel mødt op for at se giraffen.

Og sørme! Giraffen strakte hals og sparkede ud med bagbenene som en vårkåd mustanghingst.

Som en rakettur til månen
Anvils spilleglæde var overvældende. Anvil anno 2011 er en tæt, sammentømret trio, der har et utrolig godt tag i sit publikum. Men det manglede også bare, for Anvil har et bagkatalog af sange, hvor højdepunkterne sagtens tåler at blive nævnt i samme åndedrag som diverse udødeligheder med Judas Priest og Motörhead. Og Anvil vovede tilmed at spille en hel del nyere sange. Så på Copenhell var Anvil ikke bare en forkalket, gigtsvag metal-dinosaur. Langtfra.

Robb Reiner efterlod ingen tvivl om, at han er og bliver en af metalgenrens allerbedste trommeslagere. Reiner er den rytmiske dynamo bag Anvil, og han kom hurtigt til at svede. Så han måtte have lædervesten af.

Bassisten Glenn Five headbangede taktfast med sin skaldepande. Og så var der jo Lips himself. Med sit lange, tjavsede hår, der efterhånden ikke kan dække hele hans isse, var Anvils guitarist og sanger et syn for guder.

Lips spænede rundt på scenen som en stor, glad dreng. Lips var fuldstændig overgearet. Han sang og råbte igennem mikrofonerne på sin Flying V-guitar, og han fortalte igen og igen, hvor glad han var for at optræde på Copenhell.

Hele hurlumhejet omkring det comeback, som Anvil har fået i kølvandet på Gervasis film, var tydeligvis steget Lips til hovedet. "Det har været som en rakettur til månen," fortalte han.

Lips fortalte også, at han var utrolig glad for at være i København. For her ligger Christiania jo.  "Jeg er en hippie, og jeg tror på fred, kærlighed og på at ryge en masse pot," råbte metallegenden og viste for 117. gang sit Krille Krokodille-smil.


Dildoen kom frem
Jo, Lips er en sympatisk fyr. Men lørdag eftermiddag var han også noget plat og bøvet at se og høre på. Lips' mentale bremseklodser er simpelthen slidt ned.

I "Mothra" hev Anvil-lederen sin berygtede dildo frem. Dildoen er af skinnende blankt metal, og Lips har nu i noget, der nærmer sig et halvt århundrede, syntes, at det er skideskægt at bruge den til at spille slide-guitar med. Så det var koncertens højdepunkt. Altså for Lips. For de fleste tilskuere så det ud til at være en prøvelse. For dildo-stuntet trak ud og ud. Og da Anvil to sange senere lod Robb Reiner få frit løb i en imponerende, men lovlig langtrukken trommesolo, mistede koncerten momentum.

Heldigvis sluttede Anvil af med en forrygende udgave af metal-slagsangen over alle metal-slagsange: "Metal On Metal". Og den tusindtallige skare, der havde samlet sig foran Copenhells store scene, blev forsikret om, at der ikke er noget over eller ved siden af heavy metal.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA