x
Alborosie: Sound The System

Alborosie
Sound The System

Alborosie: Sound The System

GAFFA

Album / Greensleeves Records
Udgivelse D. 14.07.2013
Anmeldt af
Henrik Bæk

Reggae fra Italien er bestemt ikke hverdagskost i en musikbranche, hvor det meste skal være "yardie" (jamaicansk) for at blive respekteret som den ægte vare, men næret af en stærk passion for autententisk reggae leverer Alborosie med det nye album Sound The System et rigtig godt bud på, at det rent faktisk kan lade sig gøre at skabe solid roots reggae med respekt for de jamaicanske rødder – også selvom man ikke kommer fra Jamaica.

På hans fjerde og nye album spiller Alborosie selv 90 procent af instrumenterne, der er optaget live og analogt i hans eget Shengen Studio i Kingston på Jamaica.

Produktionen har Alborosie selv stået for i samarbejde med de jamaicanske producere Clifton "Specialist" Dillon, Kemar "Flava" McGregor og King Jammy.

Albummet byder på gæsteoptrædener med den legendariske vokaltrio The Abyssinians, den italienske popstjerne Nina Zilli og de jamaicanske sangere Nature og Ky-Mani Marley. Sidstnævnte for øvrigt på et glimrende cover af far Bobs kendte Zion Train.

Albummet rummer i alt 14 nye studieoptagelser, og som tilfældet er med tidligere Alborosie album, så trækker albummet på både nye og klassiske reggaeelementer.

Som eksempler skal nævnes Give Thanks med The Abyssinians, hvis messende vokaler sunget på det hellige etiopiske sprog Amharic passende er tilsat en perfekt retro-roots sound, der trækker stærke minder tilbage til reggaemusikkens guldalder i 1970'erne, og endnu længere tilbage i musikhistorien kommer vi med det fængende og pulserende ska-nummer Goodbye med sangerinden Nina Zilli. På det selvironiske og perfekt pitchede raggamuffin-track Who Run The Dance? stiller han spørgsmålet om hvem der "styrer tingene" og giver selv det oplagte svar: ''Puppa Rosie get the gold and the full clearance". Numre som Play Fool og Rock The Dancehall er inspireret af Sly & Robbies 1980'er-Taxi-sound, hvorimod de melodiøse Positiveness og Don't Pressure It med deres moderne roots sound stræber fremad og tager den traditionelle roots reggae mod nye dimensioner. På de to numre viser Alborosie sig for øvrigt som en glimrende sanger.

Alborosie skaber på Sound The System en mangfoldig musikalsk blanding og sætter sit unikke præg på roots reggae med en stærk produktion og melodiske hitsange.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA