x
Arctic Monkeys: AM

Arctic Monkeys
AM

Arctic Monkeys: AM

GAFFA

Album / Playground Music
Udgivelse D. 09.09.2013
Anmeldt af
Kristian Bach Petersen

På femte album fra Arctic Monkeys er den sidste rest hvalpefedt og letbenethed forsvundet fra den engelske kvartet, der er tungere rockende end nogensinde før. Det betyder lavere tempo og mindre dansegulv, hvilket nok vil dele vandene blandt fans. R You Mine? kaster dog en redningskrans til yndere af bandets tidligere højenergiske udladninger og frontmand Turners maskingeværsleveringer af lyrik.

Ellers lyder Alex Turner som sig selv, og så alligevel ikke. Der er mere dybde i vokalen, og hans letgenkendelige Sheffield-dialekt får flere steder en snert af amerikansk midwest. Mest klassisk er han på No. 1 Party Anthem, der godt kunne være løftet fra hans Submarine-soundtrack.

Snap Out of It formår på fascinerende vis at kombinere lyden af vennerne i Queens of the Stone Age med den af landsmanden Elton John, og ikke ende med noget lort. Josh Hommes bidrag på især Knee Socks giver et ekstra løft på en retroklingende sag, der leder tankerne hen på Last Shadow Puppets. Arabella breder lydspektret yderligere ud med riffs, der lyder løftet direkte fra Black Sabbath.

Det er faktisk et mirakel, at bandet formår at skabe et album, der lyder sammenhængende og helstøbt, men det er faktisk tilfældet. Der er en rød tråd, de 12 numre imellem, som tilsammen skaber en tight støbt enhed.

Den melankolske lukker, I Wanna Be Yours, er et andet højdepunkt, ikke mindst i kraft af en skarp og bitterkomisk tekst skrevet med punkpoeten Jon Cooper Clark. Det starter smukt med linjen "I wanna be your vacuum cleaner, breathing in your dust" og afslutter albummet, der viser Arctic Monkeys fra nye og glimrende sider.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA