x
Chronixx: Dread & Terrible

Chronixx
Dread & Terrible

Chronixx: Dread & Terrible

GAFFA

EP / Chronixx Music
Udgivelse D. 17.04.2014
Anmeldt af
Henrik Bæk

De sidste par år har Chronixx stået bag en række markante og skelsættende singler, der i sig selv vil kunne få enhver reggaefan til at drømme hen og tænke på tidligere store reggaenavne. Siden samarbejdet i 2012 med Major Lazer og mixtapet Start A Fyah, der med sine næsten 500.000 downloads er et af de mest downloadede mixtapes i verden, har steppebranden omkring Chronixx bredt sig til hele verden.

Dread & Terrible er ude som download på iTunes, men kommer også senere i cd- og vinylformatet og er sammensat af syv numre og tre tilhørende dub-versioner, der er produceret af forskellige reggaeproducere.

Chronixx selv er manden bag Dread & Terrible-projektet og har selv skrevet alle sangene, ligesom han har været med til at mixe et par numre selv, hvilket er imponerende taget hans kun 21 år i betragtning.

Albummet rummer skæringerne Alpha & Omega og Here Comes Trouble ,der tidligere har været udsendt som singler, men ellers er der tale om nye numre på albummet, der bedst kan betegnes som en ep og ikke som et egentligt album, der typisk rummer flere numre. Sidstnævnte Here Comes Trouble er blevet en signatur tune for Chronixx og for reggae revival-bevægelsen, som han sammen med navne som Protojé, Jah 9 og Dre Island står i spidsen for. For øvrigt låner nummeret genialt en sample fra Ini Kamozes kendte Here Comes The Hotstepper.

Blandt de nye numre skal nævnes Rastaman, Wheel Out, der er et herligt ska-inspireret reggaenummer, der bringer glade reggaeminder frem fra dengang, da reggaemusikken stadig var spæd og ny. Nummeret findes tillige som en lille kortfilm på YouTube, som Chronixx selv har været med til at lave, og hvor retro reggaebeatet understøttes visuelt og trækker klare præferencer tilbage til blandt andet Rockers-filmen fra 1978.

Franske Special Delivery følger op med one drop-rytmen og nummeret Eternal Fire, og reggae møder hip hop med Zink Fences Spirulina og Like A Whistle. Det gør så absolut intet, at det er de tre mest tunge roots reggaenumre Alfa & Omega, Here Comes Trouble og Capture Land, der smelter ind i dubmusikkens drømmende univers.

Chronixx giver koncert i Amager Bio langfredag d. 18. april som et led i hans Dread & Terrible Europe Tour 2014, og med sig i København har han sangkollegerne Dre Island og Kelissa samt hans eget band Zinc Fence Redemption, der også har været med til at indspille numrene på det nye album i Bob Marleys kendte Tuff Gong Studios i Kingston, Jamaica.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA