Koncertanmeldelse

Nordic noir unplugged

Jens Unmack

Musikhuset Aarhus, Lille Sal

Unmack solo byder på både hits og sjældenheder skåret ind til benet

Jens Unmack har efterhånden et ganske stort bagkatalog af sange. Med 13 album med Love Shop og tre solo fordelt over 31 år bliver det til i alt knap 200 numre, og når han er på soloturné, kan man i princippet forvente hvad som helst – om end sangene enten er langsomme i forvejen eller bliver det, når han fortolker dem helt alene med sin guitar. Således, at der er ekstra fokus på teksterne, der i den grad kan holde til det.

Sådan har Unmack turneret et par gange før, og det gør han også dette forår, hvor touren er nået ind i sin sidste uge, og GAFFA oplever ham for en trekvart fyldt Lille Sal i Musikhuset Aarhus. Klædt helt i sort lægger han ud med nyere Love Shop-sange som ”Underdanmark” og ”Skøjteløb på Bagsværd Sø”, der minder om, at han stadig er en fremragende sangskriver, og faktisk også en ganske god sanger. Hans stemme har en umiskendelig melankolsk klang, som passer godt til både tekster og melodier og linjer som ”Selv en kneppemaskine fra Valby har brug for ømhed nu og da” (i ”Underdanmark”) og den dybt poetiske ”Med britisk sorrow-frosne kindben (…) og dagen kulsort som vinyl”. Sidstnævnte stammer fra ”British Racing Green”, skrevet under oplevelsen af David Bowies død i Nordengland, udtalt ”barwie” af de lokale.

Er teksterne i centrum, er melodierne det til gengæld i mindre grad, i hvert fald når Unmack ikke synger. Selvom han måske er blevet en lidt bedre guitarist i de seneste år, og også har indlagt lidt mere fingerspil end tidligere – så vidt jeg i hvert fald husker de tidligere koncerter – så er det meste guitararbejde akkordspil, hvor man selv må tænke sig til de smukke lead-guitarpassager fra indspilningerne og fra Love Shops bandkoncerter. Et skridt frem og et tilbage.


Til gengæld giver singer-songwriter-setuppet mulighed for underholdende anekdoter, og sådan nogle får vi også, især om Unmacks tid som punker i Viborg, og hvor hans gamle band Næste Uges TV var lige ved at få kontrakt med det aarhusianske punkfænomen Johnny Concrete, der dog var så fuld, at han skræmte Unmack & Co. fra at skrive under – i stedet tog de til København. Anekdoten kommer i anledning af, at Unmack synger ”Fuck min højdeskræk”, som ”jeg ikke har spillet solo tidligere – den har nemlig rigtig mange akkorder for en gammel punker som mig”.

Sangene stammer overvejende fra Love Shop-kataloget, men vi får dog også spredte numre fra de tre glimrende soloplader, som Unmack udgav i årene 2005-2009, blandt andet den længselsfulde ”Skovens dybe stille”, som i aften også citerer Gasolin’-klassikeren ”Kvinde min” og måske er sat lige lovligt langt ned i tempo – den ellers smukke sang er langsom nok i forvejen. I den positive afdeling må omvendt fremhæves, at han sagtens kan nå de høje toner i omkvædet i klassikeren ”Love Goes On Forever”, hvilket man ikke altid kan sige om sangere i slutningen af 50’erne. Unmack har tydeligt passet godt på sig selv gennem årene med rock’n’roll. ”Love Goes On Forever” bliver i øvrigt dedikeret til den nyligt og alt for tidligt afdøde Gnags-guitarist Per Christian Frost, som Unmack tidligere har optrådt med i Musikhuset Aarhus til Aarhus Universitets årsfest.

En lille overraskelse får vi form af coversangen ”Det knaldhårde mørke” fra den tidligere Sort Sol-bassist og velanskrevne billedkunstner Knud Oddes udmærkede solo-debutalbum Strejftog i hjemegnen fra sidste år. Og i øvrigt med tekst af den store digter Søren Ulrik Thomsen om Odde og Thomsens fælles teenagetid på Stevns omkring 1971. To danske punk-med-mere-ikoner, der lige er omkring 10 år ældre end Unmack og tydeligvis en stor inspiration.


Det samme kan mildt sagt siges om svenske Thåström, hvis ”Främling överallt” Unmack tidligere har fortolket solo, så den er mindre overrumplende – men stadig stærk. Unmack er i det gavmilde hjørne, så vi får hele fem ekstranumre – og et halvt publikumsønske i form af første vers af ”Redningsklar” – og i alt syv kvarters musik, og både forventede hits og sjældenheder fra det store bagkatalog – om end der godt måtte have været et par sjældenheder mere. Hvis man oplevede Unmack solo tilbage i 2018, var der en del gengangere i sættet, især hvad angår sangene fra solokataloget.

Uanset hvad er Jens Unmack aldrig kedelig, selvom jeg, hvis jeg skulle vælge, ville foretrække sangene med fuldt band – og gin, som Unmack åbenbart drikker, når han ikke er alene på scenen, hvor han så holder sig til danskvand. Sangene kan dog sagtens holde til at blive skåret ind til benet. Heldigvis bliver de ved med at strømme fra ham.

Jens Unmacks turné fortsætter til:
24. marts: Musikkens Hus, Aalborg
25. marts: Turbinen, Randers


Sætliste:

Underdanmark (Love Shop)
Skøjteløb på Bagsværd Sø (Love Shop)
Leve er at dø med stil (Love Shop)
British Racing Green (Love Shop)
Fuck min højdeskræk (Love Shop)
The Troubles (Love Shop)
Skovens dybe stille (Unmack solo, med citater fra Gasolin’s ”Kvinde min”)
Det knaldhårde mørke (Knud Odde-sang)
Ægte Nordic noir (Love Shop)
Alle har en drøm at befri (Love Shop)
Love Goes On Forever (Love Shop)
Piloten på sin allersidste dag (Unmack solo)

Ekstra:
Fremmed overalt (Thåström-sang)
Aftenland
Redningsklar (første vers)
Joyride (Unmack solo, med citater fra Love Shops ”I den nye by”)
En nat bliver det sommer
Sidste sang for os


 

 

 


 

ANNONCE