BBYBITES vidste, at hun ville på højskole

”Jeg havde brug for at møde nogle mennesker, jeg kunne lære noget af og med”

Martha Maj Hauptmann – bedre kendt som BBYBITES – fik under et ophold på Den Rytmiske Højskole modet til at stå ved sit kunstneriske udtryk. Samtidig mødte hun en masse musikalske legekammerater, der er blevet en del af hendes netværk i dag.

Siden hun var lille, har Martha Maj Hauptmann eksperimenteret med sit kunstneriske udtryk gennem musik, teater og grafik.

I dag er den 27-årige københavner ophavskvinde til det succesfulde pop-projekt BBYBITES. Hun har i løbet af de seneste par år udgivet EP-albummene ”Pleazer” og ”Don’t care… (but I do)”, og sidste sommer optrådte hun på Countdown-scenen på Roskilde Festival.

Sit legende og til tider provokerende univers af sang og rap fandt BBYBITES blandt andet ind til, da hun var elev på Den Rytmiske Højskole i Vig for seks år siden.

”På det tidspunkt havde jeg lavet musik længe. Men ingen af mine venner derhjemme havde samme interesse som mig, så jeg følte mig lidt alene med musikken. Jeg havde brug for at møde nogle mennesker, jeg kunne lære noget af og med,” fortæller hun.

BBYBITES havde tidligere gået på efterskole og elskede den måde, man knytter bånd til andre på, når man bor og deler hverdag sammen. Hun begyndte derfor at researche på forskellige højskoler og blev inspireret af en række interviews, blandt andet med musikeren Ayoe Angelica, der også har gået på højskole.

BBYBITES overvejede først at vælge en højskole med en bred vifte af fag, så hun kunne dyrke flere interesser på én gang.

”Men så tænkte jeg, at nu går jeg all-in på musikken. Mit mål var at finde nogle sammensvorne, som jeg kunne udvikle mig kreativt med. Og så havde jeg et stort ønske om at lære at producere selv,” siger hun.

Musikalsk mod
På Den Rytmiske Højskole var BBYBITES lidt anonym i starten. Men hun husker en caféaften en måned inde i sit ophold, hvor hun sammen med nogle andre fra sangskriver- og producerlinjen opførte et rapnummer foran hele højskolen.

”Alle de andre var sådan ’what?!’ Min performance kom meget bag på folk, fordi jeg godt kan være ret genert. Men den aften skete der et skift, hvor jeg fik musikalsk mod til at vise, hvem jeg er – og hvor folk virkelig fik øje på mig og forstod min stil,” fortæller BBYBITES.

I løbet af sit højskoleophold lærte hun nogle konkrete værktøjer, der har været med til at udvikle hende som artist. Hun fik for eksempel erfaring med at bruge Logic, skrive sangtekster på nye måder – og give og modtage feedback i kunstneriske sammenhænge.

Men BBYBITES lærte også at arbejde sammen med mange typer musikere. Hun lavede sammen med to andre fra sit producerhold et nummer, der blev udvalgt som månedens sang i KarriereKanonen. Senere tog hun på turné med højskolens jazzhold, fordi hun gerne ville have saxofon med på nogle af sine tracks.

Til gengæld kunne BBYBITES godt mærke i slutningen af sit ophold, at hun gik på en meget seriøs musikhøjskole. Hvor hun udover at lave musik bare gerne vil hygge sig og hænge ud med folk, sad mange af de andre elever og arbejdede for sig selv for at færdiggøre deres projekter.

Men det lykkedes hende i løbet af sin højskoletid at opbygge et netværk af dygtige og dedikerede musikere, som hun jævnligt møder rundt omkring i branchen.

”Der er generelt et stort fællesskab mellem dem, der har gået på Den Rytmiske Højskole. Vi er mange, der har været elever på skolen engang, og som arbejder i musikbranchen i dag. Når vi mødes, er vi gode til at supporte hinanden,” siger BBYBITES.

Sofie Flinth
Sofie Flinth

 

 

ANNONCE