x

Guide: Her er 11 essentielle koncerter under Aarhus Festuge 2016

Guide: Her er 11 essentielle koncerter under Aarhus Festuge 2016

Aarhus Festuge 2016 skydes i gang på torsdag den 25. august med den uofficielle åbning i Byparken. I den forbindelse har vi her samlet en guide med 11 essentielle koncerter, du bør se under dette års Festuge.

 

L.O.C., torsdag den 25. august klokken 21, Byparken

Bysbarnet Liam O’Connor, bedre kendt som L.O.C., vender hjem til Aarhus for at åbne dette års festuge. Dette gør han ved den uofficielle åbning, hvor 10.000 mennesker forventes at indtage Byparkens grønne arealer. L.O.C. er et af Danmarks store musiknavne, og om den forestående hjemkomst siger rapperen selv: "Som aarhusianer findes der meget få ting i verden federe end at spille i Festugen. Det skulle da lige være at åbne den. Aarhus Festuge har altid betydet meget for mig – endda selv før jeg blev født. For da min far landede fra Irland for at arbejde i Aarhus i 70’erne, var det midt i Festugen, hvilket fik ham til at tro, at Aarhus var pakket med festlige mennesker hver eneste dag. Så han blev hængende og heldigvis længe nok til at få mig. Så tak Gud for Festugen!”

L.O.C. har holdt pause fra musik i 2016, hvilket gør hans optræden til Festugen den eneste mulighed for at opleve ham på scenen denne sommer.

Hvis man spørger GAFFAs anmelder Maria Therese Seefeldt Stæhr, så har L.O.C. i dén grad stadigvæk hvad der skal til, og da rapperen optrådte på Bremen Teatret tilbage i 2015 med sin ep "Grand Cru" kvitterede hun med fuldt hus i form af seks stjerner. 

Du kan købe billet til koncerten her

Nummeret "Diva" fremstår, ifølge GAFFAs anmelder Maria Therese Seefeldt Stæhr, som et af de absolut stærkeste på ep'en "Grand Cru". Du kan høre sangen herunder:

 

Teaterkoncert Johnny Cash, præmiere torsdag den 25. august klokken 19.30, Aarhus Teater

Aarhus Teater og Aveny-T præsenterer en helt ny teaterkoncert, denne gang med numre fra det kolossale sangkatalog, som Johnny Cash indspillede gennem sit liv. Det bliver en forestilling, der dykker ned i arven fra Johnny Cash, med sange der er blevet en del af musikhistorien, og som indfanger dybden og tidsløsheden i den amerikanske sjæl.

Publikum inviteres til at opleve verdens første teaterkoncert, som går i fodsporerne på Johnny Cash, med et erfarent hold på scenen. Pladeaktuelle Kira Skov, en af dansk rocks meget roste sangerinder, får sin teater-debut. Hun er i selskab med den jazz-swingende Caroline Henderson. Publikum kan desuden glæde sig til at opleve Simon Mathew, der i 2008 vandt Dansk Melodi Grand Prix og året inden nåede finalen i Vild med Dans.

Teaterkoncerten indeholder kendte sange som "Folsom Prison", "Personal Jesus", "Jackson", "Don't Take Your Guns to the Town", "Understand Your Man" og "If I Was a Carpenter”.

Billetter kan købes via Aarhus Teaters hjemmeside

Mens vi venter på præmieren, kan du høre Cashs store hit "Folsom Prison" herunder – live fra koncerten i Danmark, 1971:

 

Hatsune Miku, fredag den 26. august klokken 18.15 og 21.00, Musikhuset Aarhus

Med over 100.000 sange i kataloget, 170.000 videoer på YouTube, en stor fanskare spredt rundt i hele verden og en kæmpe USA-turné bag sig er Hatsune Miku en af tidens største popstjerner. Hun adskiller sig dog fra andre musikikoner på det ret så centrale punkt, at hun ikke er en rigtig person. Hun er en animeret 3D-figur i japansk mangastil, som normalt synger sange skrevet af hendes egne fans. 

En af Mikus største fans er Japans mest anerkendte komponister, pianister, og dj’s, Keiichiro Shibuya. Han har skrevet den alternative opera til den evigt 16-årige Hatsune Miku, “THE END”. Her blandes Mikus syntetiske stemme med elementer, der ellers kendes fra klassisk musik. 

Billetter til showet kan købes via Musikhuset Aarhus’ hjemmeside

Hvis dette lyder lidt for abstrakt, så kan du i klippet nedenfor se Mikus megahit "The World Is Mine" live fra Tokyo.

 

Solbrud, mandag den 29. august klokken 21, Langenæskirken

Langenæskirken er blot én af i alt fire kirker, der under Aarhus Festuge danner rammen for koncerter. Den 29. august har du mulighed for at opleve black-metal bandet i helt anderledes rammer end normalt, nemlig i Langenæskirken. 

Bandet udgav i 2014 deres andet album ”Jærtegn”, der blandt andet modtog GAFFA-Prisen for Årets Danske Hardrock-Udgivelse. Solbrud har blandt andet spillet på Roskilde Festival og Copenhell.

Du kan købe billetter til koncerten i Langenæskirken her

Herunder kan du høre "Klippemennesket" fra bandets album "Jærtegn".

 

Sys Bjerre, mandag den 29. august klokken 18.00 og 20.00, Radar

Den danske sangerinde Sys Bjerre giver mandag den 29. august en intimkoncert på Radar. Foreningen for professionelle sangskrivere, komponister, og tekstforfattere, DPA, videregiver hvert år "komponiststafetten" til en sangskriver, sammen med en opgave. Sys Bjerre har fået stafetten i år. Den medfølgende opgave lyder på, at sangerinden skal skabe ny musik, eller et nyt musikalsk samarbejde, som skal fremføres under Aarhus Festuge. 

Sys Bjerre har taget opgaven til sig og har valgt at komponere nye salmer til det moderne menneske i et forsøg på et formidle et alternativt, musikalsk og poetisk perspektiv på det travle liv, der løber fra så mange af os.

Du kan købe billetter til intimkoncerten med Sys Bjerre her

Sys Bjerre hittede blandt andet i 2010 med nummeret "Alle Mine Veninder" fra albummet "All In".

 

LISS + support: Silvester, tirsdag den 30. august klokken 20.00, Skt. Johannes Kirke

LISS står på tærsklen til et internationalt gennembrud, men i næste uge kan det danske band opleves i Skt. Johannes Kirke sammen med bandet Silvester. Skt. Johannes Kirke bliver således den anden kirke i rækken af fire, der i løbet af Festugen slår dørene op for de mange koncertgæster.

Konstellationen af de to bands, LISS og Silvester, blev tidligere i august afprøvet, da de sammen gæstede Lille Vega til Red Bull Sound Select til et brag af en pop-fest.

Billetter til koncerten i Skt. Johannes Kirke kan købes her 

Du kan høre LISS' hit "Try" herunder:

 

 

Per Bloch, onsdag den 31. august klokken 20.30, Skt. Nikolaj Kirke

Skumringskoncerten med forfatter og musiker Per Bloch vil have kærligheden som omdrejningspunkt. Per Bloch vil skabe en skræddersyet koncert til publikummet, hvor oplæsning vil smelte sammen med klassisk, rytmisk og elektronisk musik. Der vil blive læst op af helt nyt materiale og fremført numre fra det kommende album "Kokoro", der indeholder otte kærlighedssange - på otte forskellige sprog.

Billetter til den stemningsfyldte skumringskoncert med Per Bloch kan købes her 

 

Mogwai, torsdag den 1. september klokken 21.00, Rådhushallen

Det skotske instrumentalband Mogwai fremfører soundtracket til filmen "Atomic: Living in Dread and Promise" om atomteknologiens udvikling, som samtidig fremvises i Rådhushallen.

Sidste år var det 70 år siden bombningen af Hiroshima under 2. Verdenskrig og dermed også markeringen af den mest destruktive brug af atomteknologi, verden har set. I den anledning lavede den anerkendte filmskaber Mark Cousins filmen "Atomic: Living in Dread and Promise’" hvor han ved hjælp af sammensat arkivmateriale portrætterer livet i en tid med frygt for atomkraftens ødelæggende styrke. Men også en tid, hvor atomteknologi hver dag redder menneskeliv i brugen af CT-scanninger og udvider vores historiske viden i arkæologiske processer.

Musikken omfatter – ligesom meget af Mogwais øvrige musik – såvel dystopiske og aggressive elementer som drømmende og håbefulde melodier og harmonier. Forvrængede guitarer og synthflader skiftes til at bearbejde de ambivalente følelser omkring teknologien og dens potentiale, som filmen præsenterer.

Gennem deres 21 år lange karriere har Mogwai udgivet otte studiealbum, et livealbum og leveret tre soundtracks. De gav senest dansk koncert på Roskilde Festival 2014, hvor GAFFAs anmelder Christina Majcher uddelte fire stjerner og skrev blandt andet følgende: "Hele koncerten er i det hele taget PRÆCIS som jeg havde forestillet mig. Hypnotiserende, storslået, melankolsk. Og rar. Jep, faktisk rar, hvis det var muligt at støvsuge ordet for dets lidt kedelige klang.”. 

Billetter til koncerten kan købes her

I klippet herunder kan du høre sangen "U-235" fra soundtrack-albummet "Atomic: Living in Dread and Promise"

 

Understrøm Festival, fra fredag den 2. september til lørdag den 3. september, Mølleparken

På to dage og fire nye scener vil der være gratis koncerter langs åen med et varieret program, som de udvalgte aktører selv står for. Spot Festival og Studenterhuset Aarhus arrangerer hver deres dags­program på to af scenerne. De resterende scener vil andre aktører stå i spidsen for.

I forbindelse med "Understrøm" byder DOKK1 også på to gratis arrangementer lørdag. Filmen "Born to Lose" om musikeren Lorenzo Woodrose fra blandt andet Spids Nøgenhat og Baby Woodrose, vises efterfulgt af samtale med hovedpersonen samt filmens instruktør Palle Demant. Herudover fortæller sample­ekvilibri­sterne fra Den Sorte Skole om deres kreative proces. 

Se de mange kunstnere og yderligere information om Understrøm Festival her

 

Den Sorte Skole, fredag den 2. september klokken 21, Aarhus Domkirke

Samplerduoen giver under Aarhus Festuge en koncert, der er specielt tilpasset til Aarhus Domkirke, hvor både rummet og skabelsen af musik udfordres. 

Den Sorte Skole har gennem sine fire udgivelser cementeret sin position som et af Danmarks mest originale bidrag til den internationale musikscene. Med kompositioner, der kun består af samples fra tidligere udgivne værker, rykker duoen opfattelsen af, hvordan musik skabes, og følger Picassos råd: Gode kunstnere låner, mens store kunstnere stjæler.

Koncerten til Aarhus Festuge tager afsæt i deres seneste to plader, "Indians & Cowboys" og "Lektion III", der fik henholdsvis fem og fire stjerner af GAFFAs anmeldere. Den Sorte Skole vil til koncerten samarbejde med komponisten Karsten Fundal og Copenhagen Phil. Koncerten er specielt tilpasset til at imødekomme og udnytte kirkerummets helt særlige akustiske potentiale og udfordringer.

Varm op til koncerten med nummeret "Heli Yosa" fra det anmelderroste album "Indians & Cowboys" fra 2015

 

Ujazz, fredag den 2. september fra klokken 15.30-00.00, VoxHall/Atlas

Ujazz er, som navnet antyder, ikke jazz. I hvert fald ikke i traditionel forstand. På endagsfestivalen udfordres både publikum og musikere, og begrebet musik får helt nye værdier. Artisterne er nøje udvalgt for deres kunstne­riske vision, og de kommer hver især med optrædener, der rykker grænser for publikum og musikere. Tager man imod udfordringen, belønnes man til gengæld også med musikalske oplevelser i sær­klasse. Endagsfestivalen afholdes på VoxHall og Atlas, og som noget nyt i år styrkes festivalstemningen med en gratis udendørsscene foran Atlas.

Du kan se endagsfestivallens line-up og købe billetter til endagsfestivalen her 

Bland de optrædende til Ujazz er danske Lowly. Du kan høre sangen "Daydreamers" herunder


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA