11 essentielle sange med Leonard Cohen

11 essentielle sange med Leonard Cohen

Leonard Cohen er død, 82 år gammel, tre uger efter udgivelsen af sit 14. studiealbum, "You Want it Darker". Vi mindes legenden med en guide til 11 essentielle sange fra det monumentale værk – fra debuten "Songs of Leonard Cohen" fra '67 til "You Want it Darker," som udkom den 21. oktober.

Hør også sangene på en Spotify- og en Apple Music-playliste nedenfor.

 
1. Suzanne
Sangen om det inciterende kvindelige bekendtskab, som iført genbrugstøj serverer the og appelsiner i sit hjem ved floden, var med til at bane vejen for Cohens karriere som sanger, da den blev indsunget af veninden Judy Collins i '66. Siden kom den med på Cohens egen debut, som kom på gaden da Cohen var 33 og allerede et veletableret navn på Canadas litterære scene. Hør sangen her som den lød på scenen på Isle of Wight Festival i sommeren 1970: 

 
2. Bird on the Wire
Man kan snildt argumentere for, at denne tre-akkorders sag fra Cohens andet album er en af de største popsange, der er skrevet - og så kan man selv vælge om man vil checke originalen fra "Songs from a Room" eller nyde den her i en tysk tv-optagelse fra 1979.
 
 
3. Lover Lover Lover
En gammel sang, som har fået nyt liv på landevejen på Cohens store comebackturneer fra 2008-13. Cohen begyndte at skrive sangen, mens han rejste rundt og spillede for tropperne under Yom Kippur-krigen i Israel i '73; den udkom på det efterfølgende års "New Skin for the old Ceremony," som også bød på klassikeren "Chelsea Hotel #2" og et par hilsner til Cohens haltende ægteskab i "There's a War" og "Is This What You Wanted". Hør sangen her i en koncertoptagelse fra Tel Aviv, 2009:

 
4. The Gypsy Wife
En liste over Cohens største sange må nødvendigvis byde på mindst en skæring fra storartede, mellemøstligt kolorerede "Recent Songs" fra '79.  Det kunne have værets "The Window" - med sin "fortsatte stammen, af ordet der bliver til kød" - men bliver nu istedet ildevarslende smukke "The Gypsy Wife". Den har også været på repertoiret ved de senere års koncerter; her er den dog i en optagelse fra "Various Positions"-turnéen i '85:

 
5. Hallelujah
Vi kommer naturligvis ikke udenom Cohens til hudløshed fortolkede mestersang fra 1985-albummet "Various Positions". Glem alt om diverse coverversioner - inklusive Jeff Buckleys - og hør stroferne brænde smukt og klart i Cohens egen levering nedenfor - "It's not some pilgrim who's seen the light / no, it's a cold and it's a broken hallelujah."

 
6. I'm Your Man
At alvorsmanden Cohen også har rigeligt humor og glimt i øjet fremgår af titelsangen fra succesalbummet fra 1988, som sikrede Cohen et forsinket gennembrud på det amerikanske marked. Sit ry som damernes mand har Cohen andetsteds kaldt "en vittighed, som har givet anledning til bitter latter gennem de 10.000 nætter, jeg har tilbragt alene."
 
 
7. The Future
Direkte politisk har Cohen aldrig været, men civilisationskritik er der rigeligt af gennem værket - ikke mindst i dystopiske "The Future" fra albummet af samme navn: "Give me crack and anal sex / take the only tree that's left / and stuff it up the hole in your culture."
 
 
8. Alexandra Leaving
Denne perle fra 2001-albummet "Ten New Songs" er an af de adskillige sange, Cohen har skrevet sammen med sangerinden Sharon Robinson. Robinson blev indrulleret som korpige tilbage i 79, og blev siden en nær samarbejdspartner og medkomponist på sange som "Everybody Knows" og "Waiting for the Miracle".

 
9. Come Healing
Kronjuvelen på mesterværket "Old Ideas", hvor alt synes at gå op i en højere enhed - Cohens lyriske opsummering af tekstuniversets temaer her tæt på lukketid, fulgt musikalsk til dørs på smukkeste vis af ikke mindst Charley og Hattie Webbs engleagtige backingvokaler.

 
10. You Got Me Singing
Cohen begik med sit næstnyeste album "Popular Problems" endnu et mestersykke – ikke mindst til afslutningsnummeret "You Got Me Singing," hvor Cohen for gud-ved-hvilken gang insisterer på håbet midt i elendigheden. "Jeg er skabsoptimist," som Cohen bemærkede med et skævt smil ved et pressemøde i London kort før udgivelsen.
 
 
11. You Want it Darker

"I'm leaving the table/I'm out of the game," synger Cohen på "Leaving the Table" på svanesangen "You Want it Darker", der udkom blot tre uger før hans død. Et sang og et album, der ser tilbage på livet og ser døden i øjnene, men med Cohens humor og selvironi intakt til det sidste. I samme sang lyder det også: "I don’t need a reason/For what I became/I’ve got these excuses/They’re tired and lame". Et værdigt farvel.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA