x

Guide: Det skal du høre af musik i kulturhovedstad Aarhus 2017

Guide: Det skal du høre af musik i kulturhovedstad Aarhus 2017

Den 21. januar bliver Aarhus officielt åbnet som europæisk kulturhoved 2017. Året ud vil både byen og hele Region Midtjylland emme af kulturelle oplevelser langt ud over det sædvanlige, selvfølgelig også på det musikalske område. Vi bringer her en guide til de musikalske begivenheder, du absolut ikke må gå glip af under Aarhus 2017.

Læs mere på Aarhus 2017's officielle hjemmeside

 

Officiel åbning, 21. januar, Aarhus midtby og havn klokken 19-21 (transmitteres direkte på DR1) – gratis adgang

Med udgangspunkt fra Musikhuset Aarhus klokken 19 vil et optog med tusindvis af oplyste lanterner, tæt på tusind korsangere og musikere samt mange tusinde medvirkende bevæge sig gennem byen.

Til lyden af korsangere placeret i Rådhustårnet og den færøske sangerinde Eivørs stemme sendes optoget af sted klokken 19.00. I de følgende knap to timer forvandles Aarhus’ gader til et hav af lys og mennesker, som bærer tusindvis af oplyste skibe dekoreret med tegninger, håb, og ønsker for fremtiden.

Udover de mange deltagere, lanternerne og de lysende skibe kan publikum også opleve seks 10-12 meter lange skibe udsmykket med inskriptioner fra Jellingstenene og lastet med symboler for frihed, velfærd og uddannelse. Hvert af skibene er udstyret med højttalere og LED-lys, og skibenes sejl fungerer som lærreder, hvor publikum kan følge optoget og forskellige visuelle fortællinger.

Fra Musikhuset Aarhus passerer optoget forbi Aarhus Rådhus langs Park Allé, via Banegårdsgade forbi Aarhus Rutebilstation og slutter med et stort anlagt show på havnen ved Mindet, hvor endnu et spektakulært show afslutter aftenen, når alle seks både mødes, mens billed- og filmsekvenser projiceres op på siloerne ved havnen.

Afslutningen er, med arrangørernes ord, ”et bevægende, stærkt og gribende scenarie. Fra mælkevejens millioner af lys bevæger vi os ned igennem atmosfæren, overgiver os til naturens voldsomme skønhed, ser konsekvenserne af menneskers ødelæggelse af ressourcerne for at ende med håbet og bønnen: træd varsomt hvis du kan, du holder fremtiden i dine hænder, sunget af sangerinderne Luna Ersahin og Eivør.”

 

 

Between Music: Aquasonic – En undervandskoncert

Folkets Hus, Struer, 1. og 2. april

Godsbanen, Aarhus, 19.-22. april

Kattegatcenteret, Grenaa, 24.-25. november

Med Aarhus 2017’s ord: ”Undervandskoncerten AquaSonic tager publikum med på en unik og fascinerende opdagelsesfærd ned i dybet på hidtil uudforsket grund. Udstyret med specialdesignede undervandsinstrumenter vil fem musikere og sangere lade sig nedsænke helt under vand i hver deres mandsstore akvarium. Med vandet som med- og modspiller leverer de en audiovisuel live-performance og kunstinstallation i ét; fra tyste, varme bølger af velklang til oceanlignende dyb rumlen og dragende melodier af en anden verden. Værket er resultatet af flere års eksperimenter og samarbejde med alt lige fra dedikerede dybhavsdykkere til idérige instrumentbyggere og visionære videnskabsmænd. Det har ført til udviklingen af en række specialfremstillede undervandsinstrumenter og en særlig sangteknik til brug under vand.”

GAFFA anmeldte i 2015 en AquaSonic-koncert på Spot Festival, hvor vi uddelte fire stjerner og blandt andet skrev: ”Musikken var lavmælt, langsom og meditativ i én lang, 20 minutters komposition, og der var noget beroligende og drømmende over hele seancen. Som publikum kom man også selv til at føle sig under vand, som om man var på dykkertur i et fredfyldt farvand langt væk fra det hektiske festivalliv lige udenfor. Eller bare var faldet i en behagelig, drømmefyldt søvn. Hvis nogen undervejs begyndte at slumre hen, skal musikerne ikke tage det som andet end en kompliment.” Læs hele anmeldelsen her.

 

 

Tree of Codes, Musikhuset Aarhus, 27.-29. april

”Tree of Codes” er et møde mellem musik, dans og lys med musik af Jamie xx, også kendt fra album- og koncertaktuelle The xx, scenografi af Olafur Eliasson og koreografi af engelske Wayne McGregor. Danserne er medlemmer af Wayne McGregors kompagni samt medlemmer af Pariseroperaens Ballet, og forestillingen er inspireret af den amerikanske forfatter Jonathan Safran Foers visuelle bogværk ”Tree of Codes”.

 

 

Rethink Folk Music Festival, Himmelbjerget, 27. juni-2. juli – gratis adgang

Rethink Folk Music Festival løber af stablen i dagene 27. juni til 2. juli 2017 og er kronen på værket for projektet Rethink Folk Music, som har bygget op til det store kulturår siden 2014. Festivalen løber af stablen ved det naturskønne område ved Sletten og Himmelbjerget i Skanderborg Kommune. I en uge skal området bebos af 4-500 unge folkemusikentusiaster, der alle deltager i et omfattende workshop-program, som instrueres af de absolut bedste folkemusikanter fra top-aktuelle og prisbelønnede orkestre i Danmark. Desuden vil det gentænkende aspekt også manifestere sig i ekstra musikalske oplevelser ud over hørelsen, med fokus på refleksion og social læring. De sidste dage vil festivalen byde på en hel række gratis koncerter, hvor både etablerede folkemusikorkestre samt Rethink Folk Music-elever vil optræde for de nysgerrige.

Watermusic, Randers Havn, 2. og 3. september – gratis adgang

Randers EgnsTeater vil forvandle den gamle industrihavn i Randers. Med avanceret lyssætning, lyd og 3D-projiceringer danner de gamle siloer og kraner samt havnebassinet baggrund for et spektakulært show den 2. og 3. september.

Sangerinden Oh Land og 600 personer deltager i et særligt univers, der danner rammen for en historie om kærligheden mellem landjorden og vandet. Med Oh Land i rollen som Havets Dronning fortælles mytiske historier om havfruer og søuhyrer fra dybet, samtidig med at luftakrobater og både, der danser på vandets mørke overflade, skaber visualiseringer.

 

 

Susanne Bier-trilogien, Musikhuset Aarhus

”Brødre”: 16.-22. august, ”Efter brylluppet”: 23.-30. september, ”Elsker dig for evigt”: 8.-12. november.

I 2017 bliver Oscar-vinderen Susanne Biers meget roste og prisvindende filmtrilogi ”Elsker dig for evigt” (2002), ”Brødre” (2004) og den Oscar-nominerede ”Efter brylluppet” (2006) omsat fra lærred til scene i tre forestillinger.

De tre film bliver iscenesat i tre forskellige genrer, som henholdsvis danseforestilling, opera og som musical. Pernille Rosendahl skriver musik til danseforestillingen "Elsker dig for evigt", mens Tim Christensen og Mads Langer hver for sig skal skrive sange til musicalen ”Efter brylluppet” – i øvrigt på dansk, selvom de normalt skriver på engelsk. Blandt andre Barbara Moleko, Erann DD, Cecilie Stenspil og Flemming Enevold medvirker i musicalen.

 

Artist in residence: Anohni (billedet)

Anohni og Aarhus Symfoniorkester, Musikhuset Aarhus, 18. november

Den britisk/amerikanske kunstner Anohni er inviteret af Aarhus 2017 som ”artist-in-residence” og vil i kulturhovedstadsåret bosætte sig i Aarhus. Her vil hun gennemføre en række forskellige kunstneriske projekter i løbet af året. Anohni vil udvikle nye tværmediale værker og præsentere en række udstillinger som billedkunstner. Desuden vil hun indspille et album med Aarhus Symfoniorkester og slutte det hele af med en koncert med Aarhus Symfoniorkester i Musikhusets store sal.

Anohni, tidligere kendt som Antony Hegarty, er kendt for sin smukke, særegne og udtryksfulde sangstemme, der lægger sig i spændingsfeltet mellem et mandligt og kvindeligt stemmeleje. Anohni er transkønnet og har i de senere år foretrukket at blive omtalt som kvinde. Hun har været korsanger for blandt andre Lou Reed og fik sit store gennembrud i 2005, da hun som forsanger i bandet Antony and the Johnsons modtog den prestigefulde britiske musikpris Mercury Prize for gruppens andet album, ”I Am a Bird Now”.

Når hun kommer til Musikhuset i efteråret, er det resultatet af et kunstnerisk samarbejde med Aarhus Symfoniorkester. Samarbejdet blev grundlagt, da hun i 2015 spillede sammen med Aarhus Symfoniorkester på NorthSide. Festivalkoncerten regnede ganske vist væk, men var alligevel en meget stor oplevelse.

GAFFAs anmelder Espen Strunk tildelte koncerten fem ud af seks stjerner og skrev blandt andet: ”Regnen står ned over mængden på det fladtrådte festivalgræs. Og selvom Antony umiskendeligt er en af det sidste årtis sande originaler på den musikalske stjernehimmel, er det endnu uklart, hvorvidt hans på én gang stærke og skrøbelige kammerpop vil fungere på en festivalscene lørdag aften i primetime.

Eventuel tvivl bliver imidlertid gjort  til skamme allerede tidligt i det godt 70 minutter lange sæt, hvor et hvidklædt Aarhus Symfoniorkester – ledet af Antonys medbragte dirigent – leverer fornemt akkompagnement til hovedpersonens følsomme foredrag af sange som "Cripple & the Starfish," "Epilepcy is Dancing," "Cut the World" og "Ghost."” Læs hele anmeldelsen her.

 

 

Hele året:

Aarhus Jazz Orchestra: Global Jazz Explorer

Med arrangørernes egne ord: ”Aarhus Jazz Orchestra ønsker at brande Aarhus og regionen som international jazzmetropol. Med Global Jazz Explorer præsenterer orkestret et ambitiøst program, hvor jazzen skabes i nye formater, kommer ud til mange forskellige publikummer og udvikles i globale partnerskaber.

Blandt projekterne er Stemmer fra Rosenhøj, Bollywood Beats and Big Band og samarbejdsprojektet Origins2017, der involverer fire århusianske ensembler. Origins2017 tager livtag med musikkens store videnskabelige spørgsmål. Stemmerne fra Rosenhøj giver børn og unge fra socialt udsatte områder mulighed for at italesætte deres drømme for fremtiden. Bollywood Beats and Big Band inviterer klassiske musikere fra Indien til at gentænke bigband- traditionen.”

 

Hele året: The Overheard:

Præsenteret af Marie Koldkjær Højlund, Morten Riis og Aarhus Universitet

Med Aarhus 2017’s ord: ”The Overheard tuner ind på de overhørte lyde og inviterer alle til at være opmærksomme på omgivelsernes levende lydmiljøer og til at gentænke forskellene mellem lyd, musik og støj. Projekterne realiseres gennem tre forbundne kunstneriske greb, der vil gøre alle i stand til at skabe et foranderligt soundtrack til deres liv i 2017.

1. overHEARD UDENDØRS LYDSPOR: Seks udendørs lydskulpturer placeret rundt om i Region Midtjylland.

2. overHEARD ONLINE LYDSPOR: Hjemmeside, hvor man kan blande den live-streamede lyd fra lydskulpturerne i hele 2017 - www.overheard.dk

3. overHEARD KONCERTLYDSPOR: Live koncerter med bands og ensembler, der indarbejder det streamede lydlandskab i deres sange og kompositioner.”

 

Hele året: SonicArk

Forskellige events fra 12. oktober 2016 - 12. august 2017

Forskellige steder i Aarhus

Med Aarhus 2017’s ord: ”Som vinder af en international komponistkonkurrence, udskrevet af Aarhus 2017, har den schweiziske lydkomponist Andres Bosshard fået den prestigefyldte opgave at skabe lydværket SonicArk. SonicArk er et mageløst, poetisk og tidløst værk, der kommer til at involvere og bevæge.

Værkets lyd bliver til i mødet med mennesker og steder i og omkring Aarhus, hvorefter optagelserne samles og bearbejdes til en stor lydkomposition. Værket komponeres ud fra temaerne: Birth of a Child, The Flying Orchestra, Breath of the Future, Murmurmar or the Fleet of Swimming Choirs, The Garden of Languages, The Sound House of the Blind and The Factory of Memories. Bosshard mikser og genmikser sin komposition gennem året, så pulsen forbliver levende og relevant. ”

 

Hele året: #Venuehack, Radar, Aarhus

I løbet af de næste tre år kan du opleve musik på helt nye måder, når Aarhus-spillestedet Radar udforsker mødet mellem musik, arkitektur, film, design, poesi og teknologi for at skabe helt nye publikumsoplevelser. Radar har eksempelvis udviklet en modulopbygget scene, som gør det muligt at præsentere hver eneste koncert på den mest optimale måde.

Desuden har Radar sammen med Center for Avanceret Visualisering og Interaktion på Aarhus Universitet udviklet et avanceret lydsystem – 'Audio Canvas' – for at kunne skabe og præsentere lydbilleder, lydkunst og lyddesign med nationale og internationale kunstnere. Denne gentænkning af spillestedet tilføjer med Radars egne ord ”nye lag til koncertoplevelsen og giver kunstnerne unikke rammer for at præsentere deres værker.”

 

Udsolgt:

Denne koncert er allerede udsolgt – ellers ville vi have anbefalet den:

Big is Beautiful: Tina Dickow med Kor 72

Musikhuset Aarhus, Store Sal, 1. april og MCH Herning Kongrescenter 2. april

Der er lagt op til en oplevelse ud over det sædvanlige, når projektet Big is Beautiful præsenterer koncert med Tina Dickow og hendes band, som akkompagneres af et kæmpekor. Med arrangementer af den særdeles erfarne dirigent Jens Johansen vil den store gruppe af amatør-korsangere tilføre nye lag til Dickows sange, som både bliver hendes kendte og elskede hits og nye numre.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA