x

Guide: 11 essentielle film, du skal se til Musikfilm Festival ’17

Guide: 11 essentielle film, du skal se til Musikfilm Festival ’17

Lørdag den 22. april skydes ni dage med musik i Cinemateket i København i gang. 35 film bliver vist ved Musikfilm Festival ’17. I den forbindelse har GAFFA nøje udvalgt 11 essentielle film i musikkens navn – lige fra U2’s kultfilm ”Rattle and Hum” fra 1988 til Oasis-dokumentaren ”Supersonic” fra oktober sidste år – som vi anbefaler, at man bør se, hvad enten du er hærdet musikentusiast eller blot har en interesse for den musiker, filmen omhandler. Klik på filmen for link til billetsalg.

 

Björk: The Creative Universe of a Music Missionary (fri entré)

Lørdag den 22. april kl. 16:45. Tyskland, 2016. 52 min.

Björk er en af vor tids mest alsidige musikere. Den islandske sangerinde debuterede allerede med sit selvbetitlede album som 12-årig tilbage i 1977. Siden da har hun solgt over 25 mio. album og har optrådt på de absolut største scener verden over, heriblandt Orange Scene under Roskilde Festival 2003, 2007 og 2012. Den rutinerede dokumentar-instruktør Hannes Rossacher forsøger i dokumentaren at skildre kvinden bag kunstneren samt hendes mange alteregoer i åbningsforestillingen af årets musikfilmsfestival, der krydres med unikke overraskelser undervejs og et dj-sæt af den tidligere samarbejdspartner Thomas Knak i Asta Bar efter filmen.

 

Sign o’ the Times

Lørdag den 22. april kl. 19:00. USA, 1987. 85 min.

Dette er en dokumentar, der har stået i skyggen af den Oscar-vindende Hollywood-film ”Purple Rain” med pop-ikonet Prince i hovedrollen. Man skal dog ikke tage noget fra selvinstruerede ”Sign ’o’ the Times”, som viser den glamourøse sanger, der indtager Rotterdam iført orange lædersæt og højhælede støvler med hits som ”Kiss”, ”Little Red Corvette” og ”Let’s Go Crazy”.

Køb billet her

 

Foo Fighters: Back and Forth

Søndag den 23. april kl. 21:15. USA, 2011. 150 min.

Hvis du er Dave Grohl-fan, er denne koncertfilm et must-see. Filmen følger den tidligere Nirvana-trommeslager helt fra Kurt Cobains alt for tidlige død, hvor Grohl mindre end et år senere realiserede et privat demobånd til en debutplade under bandnavnet, der nu er verdenskendt. Varm op til Roskilde Festival og oplev et af rockens hotteste navne give koncert på et udsolgt Wembley.

Køb billet her

 

The Africa Express + The KutiMangoes live

Onsdag den 26. april kl. 21:00. Frankrig/Storbritannien, 2013. 56 min.

Hvis du blev til den bitre ende af Roskilde Festival 2015, så du med garanti Damon Albarn agere frontmand i Africa Express til et maraton af en koncert foran et tætpakket Arena. Albarn har efterhånden turneret med projektet i en årrække og har haft fornemt besøg på scenen af blandt andet Sir Paul McCartney og adskillige andre musikere. Instruktøren Florent de la Tullaye har fulgt det rejsende orkester rundt i England og dokumenteret det hele i en 56 minutters film, der varmes op til med forfilm i form af den dansk-instruerede ”Bamako Play” (2016) og live-musik af det danske afrobeat-orkester The KutiMangoes.

Køb billet her

 

The Sad & Beautiful World of Sparklehorse

Torsdag den 27. april klokken 19.15, Storbritannien, 2016. 83 min. (Danmarkspremiere)

Amerikanske Mark Linkous alias Sparklehorse var en fremragende sanger og sangskriver, men også selvdestruktiv og kæmpende med stofmisbrug og tung depression, der førte til hans selvmord i 2010, 47 år gammel. Han var en kultfigur, der udgav fem album og inspirerede både Tom Waits, The Flaming Lips, Danger Mouse og PJ Harvey. Linkous' splittede sjæl afspejlede sig i en musik, hvor psykedelisk pop møder mørke ballader og skramlende garagerock i stil med eksempelvis Elliott Smith, der i øvrigt også tog sit eget liv. Det skotsk-danske projekt Spinkleman, der bevæger sig i samme genrefelt, hylder Sparklehorse med minikoncert i biografen i forbindelse med visningen. Mark Linkous skulle oprindeligt have produceret materiale med gruppen, der har en ep ude og et album i vente i anden halvdel af 2017.

 

B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989

Torsdag den 27. april kl. 21:30 eller lørdag den 29. april kl. 19:00. Tyskland, 2015. 92 min.

Denne interessante film følger den 22-årige Mark Reeder fra Manchester, der i 1979 drager til den tyske hovedstad for at opsøge tidens elektroniske krautrockere. På vejen støder han tilfældigvis ind i en ung Nick Cave og diverse new wave-bands såsom De Toten Hosen og Einstürzende Neubauten. ”B-Movie” skildrer et Berlin, der på euforisk vis blomstrer med nye og alternative genrer midt i koldkrigstiden.

Køb billet her

 

Gorillaz: Demon Days – Live at the Manchester Opera House (fri entré)

Fredag den 28. april kl. 17:00. Storbritannien, 2005. 70 min.

Det er ikke kun i dokumentaren ”The Africa Express”, Damon Albarn medvirker. Blur-forsangeren og meget mere er nemlig ikke mindst kendt for sit samarbejde med animatoren Jamie Hewlett, der har udmøntet sig i det største virtuelle tegneserieband i verdenshistorien. Manchester Opera House lægger hus til en historisk koncert, hvor bandet bag Gorillaz med visuelle film opfører hele gruppens andet album ”Demon Days”. Koncertfilmen vises gratis og synkront på hele tre lærreder i Cinemateket, der også åbner for baren, og eftersom dette også er udgivelsesdatoen for gruppens femte album ”Humanz”, vil der med garanti blive spillet splinternye Gorillaz-numre efterfølgende.

 

I Am Thor

Fredag den 28. april, kl. 19.15. USA, 2015. 82 min (Danmarkspremiere)

Glem alt om Marvel-helte og nordiske guder. Thor er den blonde bodybuilder, der i 1970'erne og 80'erne bøjede stålstænger med tænderne, blæste varmedunke op og smadrede mursten på brystkassen – i det seje metal-band, der bar hans navn. Hop i stridsvognen og rid med hele vejen fra titlen som Mr. Canada og nøgentjener-jobbet i Honolulu, hen over mafia-kidnapninger og hovedroller i billige b-film, til den aldrende tordenguds ukristelige comeback-tour. "I Am Thor" er virkelighedens "Spinal Tap" og er ifølge adskillige anmeldere, blandt andre The Hollywood Reporter, en af de sjoveste rockdokumentarer i mange år.

Køb billet her

 

U2 Rattle and Hum – The Movie

Fredag den 28. april kl. 19:00. USA, 1988. 99 min.

Det er i år 30 år siden, at det legendariske album ”The Joshua Tree” blev sendt på gaden. Året efter udgav U2 det lige så ikoniske live-album ”Rattle and Hum”, hvor man også følger Bono og co. i deres turnéliv rundt i USA. De irske veteraner annoncerede sidste efterår, at de til sommer drager på en ”The Joshua Tree”-jubilæumsturné. Hvordan varmer man bedre op til den end i selskab med rockbandets suverænt bedste koncertfilm?

Køb billet her

 

The Man from Mo'Wax – med liveopvarmning af Skiven & Pis

Lørdag den 29. april kl. 21:00. Storbritannien, 2016. 109 min. (Danmarkspremiere)

Engelske James Lavelle spillede sit første dj-sæt som 14-årig, stiftede det banebrydende triphop- pladeselskab Mo'Wax som 18-årig og havde tjent sin første million, da han var 21. Det store gennembrud kom i 1996 med udgivelsen af debutalbummet "Endtroducing..." fra DJ Shadow, blandt andet kaldet samplerens Jimi Hendrix, og da han i 1998 udgav det genre-definerende UNKLE-debutalbum "Psyence Fiction" i samarbejde med DJ Shadow og med blandt andre Thom Yorke og Mike D fra Beastie Boys på gæstelisten, lå verden for hans fødder. Herefter gik det ned ad bakke. "The Man From Mo'Wax" er med Cinematekets egne ord "en odyssé af oldgræske proportioner, hvor hovmod, hybris og høj cigarføring står for fald – til fede grooves." Som opvarmning får du hiphop-duoen Skiven & Pis i live-aktion kl. 20.30!

Køb billet her

 

DEATH by MetaL

Lørdag den 29. april kl. 21:30. Canada, 2016. 108 min.

Dødsmetal, som vi kender det i dag, havde nok ikke været det samme uden Orlando-bandet Death. I dokumentaren følger man især bandets frontmand Chuck Schuldiner, der som guitarist og forsanger var altoverskyggende i forhold til bandets stil, og siden sin alt for tidlige død i 2001 er blevet hyldet som ”The Godfather of Death Metal”. Uanset om man er metalhead eller ej, er Felipe Belalcazars ”DEATH by MetaL” bestemt en tur til Gothersgade værd.

Køb billet her

 

Du kan læse om de øvrige film og det fulde program for festivalen, der løber af staben den 22.-30. april i Cinemateket i Købehavn, ved at klikke lige her.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA