x

Isam B – Den sorte boks ligger i skraldespanden

Isam B – Den sorte boks ligger i skraldespanden

Interviewet har tidligere været bragt i GAFFA september 2007

Da der gik for meget drejebog i indspilningen af Outlandish' fjerde plade, valgte Isam Bachiri at søge ny inspiration ved at lave en soloplade. Ti tanker blev til ti sange på "Institution", som er en mere spontan og mindre hiphoppet udgivelse. Og så er den på dansk.

Siden de tidlige firsere har hiphoppen ernæret sig ved at finde det store i det små. Den lille sample loopes til et helt nummer, som sættes sammen af masser af små bidder – lånte såvel som nyskabte. Dette nørklearbejde har været en fast del af processen omkring den danske hiphopgruppe Outlandishs tre første albums, og det skulle det også være på den fjerde. Men da gruppen startede arbejdet med pladen, var fornemmelsen hos trioens marokkanske tredjedel helt forkert.

– Umiddelbart havde vi alt, hvad vi skulle bruge af faciliteter, kolleger og producere for at lave pladen. Men det var som om, det hele allerede var skrevet ned i en form for manuskript. Der manglede noget frisk blod, og jeg havde svært ved at finde gnisten, forklarer Isam Bachiri, som sammen med bandkammeraterne Waqas og Lenny parkerede projektet i pulten.

I stedet begyndte han at arbejde på den plade, der nu er på gaden under titlen Institution, og som blev til under anderledes løse forhold.

– Normalt laver jeg baggrundstjek på alle dem, jeg arbejder sammen med, og jeg har kunnet sidde og stirre på en musiker, indtil han spillede det, jeg ville have ham til. Det har jeg ikke gjort denne gang. Der var behov for at give lidt slip, prøve noget nyt og blive fodret af det inspirationsmæssigt, fortæller Isam, som skiftede samples ud med instrumenter, perfektionisme ud med live-fornemmelse og engelsk ud med dansk.

Nøgen på dansk
Netop sprogskiftet er den mest markante forandring fra Outlandishs seneste plade "Closer Than Veins" til Isams nye soloplade, som han udsender under kunstnernavnet Isam B. En forandring, som kom snigende helt af sig selv.

– Pludselig fik jeg idéer på dansk. Normalt nynner jeg på engelsk, men pludselig var det danske tekster, der lå på min diktafon, erindrer Isam, som tidligere har sunget dansk på Outlandishs genindspilning af Poul Henningsens og Kai Normann Andersens subtile besættelsesprotest Man Binder Os På Mund Og Hånd.

– Det har altid været et spørgsmål om tid, før jeg ville lave noget på dansk. Jeg har altid godt kunnet lide at synge på dansk, og egentlig er det heller ikke så langt væk fra at synge på engelsk. Den store forskel er selvfølgelig, at du føler dig mere nøgen, fordi der altså kun er fem millioner, som taler sproget. Så når der endelig kommer noget på dansk, så lytter man selvfølgelig til teksterne. På engelsk vil der altid være en sprogbarriere, som gør, at man lytter mere til melodien, vurderer Isam.

Larsen, Brandes og C.V.
Det er især ældre dansk litteratur, helt tilbage fra Georg Brandes og frem til de moderne nationalpoeter, der har inspireret den københavnske vokalist i sit tekstarbejde.

– C.V. Jørgensens evne til at beskrive mennesker på en dagligdags måde har inspireret mig meget. Jeg gik også og lyttede en del til Gasolins "Black Box", men jeg måtte desværre smide den i skraldespanden, for det sagde mig sgu ikke særlig meget. Jeg har altid syntes, at Kim Larsen var en genial sangskriver, men der er stor forskel på det, han lavede dengang, og efter at han gik solo, vurderer Isam.

Nu er det ham, der er gået solo. Men modsat Larsen, så lover Outlandishs frontfigur, at modergruppen nok skal udsende flere plader, og at de næste gang vil vende tilbage mod de hiphoprødder, som "Closer Than Veins" og nu "Institution" delvist har vendt ryggen.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA